Mit jelent a KHR lista pozitív és negatív státusza?

  2021. július 26.

A KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer) listát a köznyelv inkább a BÁR lista néven emlegeti. A KHR adatbázisában minden hitelfelvevő szerepel szerződésének adataival. Mit jelent a KHR lista pozitív és negatív státusza? A KHR rendszer feladata, hogy szétválassza a rendben törlesztett hiteleket és a problémás kölcsönöket. Ez alapján különbséget tehetünk pozitív és negatív KHR listások között. A Saját Hiteljelentés (SH) lekérdezése, vagyis, hogy szerepel-e a KHR listán bármelyik magyar pénzintézetnél lekérhető, illetve a KHR rendszerét üzemeltető BISZ Zrt.-nél is megtekinthető.

 

Mit jelent a KHR lista pozitív és negatív státusza?

  • Pozitív KHR státusz: A pozitív KHR listára valamennyi adós, valamennyi fennálló hitelszerződésére vonatkozó adatai felkerülnek. A hitel visszafizetését követően, még 5 évig szerepelhetnek adatai a KHR rendszerben, vagyis hogy rendben fizette-e a hitelének törlesztőrészleteit. Ez pozitív lehet a bank számára, egy újabb hitel felvételénél.
  • Negatív KHR státusz: A negatív KHR lista azoknak az adósoknak az adatait tartalmazza, akiknek a lejárt és meg nem fizetett tartozása több a késedelembe esés időpontjában érvényes minimálbér összegénél, és az folyamatosan, 90 napot meghaladóan fennáll. A negatív KHR státusz kétféle lehet. Aktív a státusz, ha még nem kezdte meg adósságai törlesztését, a passzív státusz pedig egy évig tart miután megtörtént az adósság rendezése.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...