Hogyan kerülhet le a KHR listáról?

  2021. július 26.

Hivatalosan a KHR lista neve Központi Hitelinformációs Rendszer. A KHR tulajdonképpen egy nagy adatbázis, amiben minden hitelfelvevő ott van a szerződésének adataival. A KHR rendszer szétválasztja a rendben törlesztett hiteleket és a problémás törlesztéseket. Így megkülönböztünk pozitív és negatív KHR listásokat. Hogyan kerülhet le valaki a KHR listáról? Mutatjuk!

 

Nem csak a negatív KHR listások maradnak a rendszerben. Pozitív KHR lista esetében a hitellel rendelkező személy, nyilatkozhat arról, hogy hozzájárul ahhoz, hogy a KHR-ben nyilvántartott adatai az adott hitelszerződés lezárását követően még 5 évig elérhetőek legyenek. Amennyiben az adós nem járul hozzá az előbb említettekhez, úgy a hitelszerződésben szereplő tartozás maradéktalan teljesítését követően az adatok törlődnek a KHR listáról.

Amennyiben az adós negatív státuszban szerepel a KHR rendszerben, először aktív státuszból passzív státuszba kell kerülnie, vagyis a tartozást ki kell egyenlítenie. Amint ez megtörtént, és az adós passzív státuszba került, onnantól számított 1 év után törlődnek adatai a KHR listáról. Amennyiben a mulasztás teljesítését követően az adott hitelszerződésből még tartozása áll fenn az adósnak, úgy a hiteltörlesztést az eredeti ütemezés, vagy az átütemezés szerint folytatnia kell.

Negatív KHR lista esetében az adós nem nyilatkozhat arról, hogy adatai meddig maradhatnak a rendszerben, az a szabályozás szerint működik.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...