Hol nézheti meg, hogy szerepel-e a KHR-ben?

  2021. június 15.

Mindenki, aki hitelt vesz fel, felkerül a KHR listára. A KHR elnevezés a Központi Hitelinformációs Rendszer rövidítése. Ez a régi nevén ismert BAR nyilvántartás jogutódja. Ez egy újabb hitel felvételénél még pozitív hatással is lehet a bankra. Ha több hitelszerződés tartozik egy ügyfélhez, akár több hitelintézettől is, az mind bekerül a KHR-be. A szerződésadatok nyilvántartásának célja, hogy a pénzintézet felelősségteljes, objektív döntést tudjon hozni egy hitelfelvétel során, és megóvja az ügyfelet a túlzott eladósodástól, a bankot pedig a hitelezési veszteségtől. Bárki megnézheti, hogy szerepel-e a KHR rendszerben, nem csak a banki ügyintéző. Mutatjuk, hogy hol!

A Saját Hiteljelentés (SH) lekérdezése bármelyik magyar banknál megtörténhet, akkor is, ha Ön nem ott vezeti számláját. Sőt fordulhat egyenesen a KHR rendszerét üzemeltető BISZ Zrt.-hez is. Az SH lekérdezése minden esetben díjmentes.

 

Hol nézheti meg, hogy szerepel-e a KHR-ben?

Saját Hiteljelentés lekérése bankon keresztül

  • Ki kell tölteni személyes adataival a Saját Hiteljelentést igénylő formanyomtatványt, amelyet eljuttat a bankjába.
  • A nyomtatványt leadva, a pénzintézet köteles az információigénylésről értesíteni a KHR listát üzemeltető BISZ Zrt.-t, akikhez eljut majd a korábban kitöltött dokumentum.
  • A BISZ Zrt. ezt követően kitölti a Saját Hiteljelentés nyomtatványt azokkal az adatokkal, amelyeket a KHR rendszerébe más bankok feltöltöttek, legyen az akár pozitív, akár negatív információ.
  • A hiteljelentést az ügyfél kérésének megfelelő formában a BISZ Zrt. eljuttatja a kérelmezőnek, ami többféle formában lehetséges. A hiteljelentést elküldhetik elektronikus úton, egy e-mail mellé csatolva .pdf fármátumban, ami egy jelszóval levédett, tömörített dokumentumban foglal majd helyet, vagy akár postai kézbesítéssel is. Ha postai kézbesítéssel kéri, nem saját címére kapja a nyomtatványt, hanem a bank fiókjába érkezik, ahonnan továbbküldik a címére a kért információkat, lezárt, bontatlan borítékban. A kézbesítéskor alá kell írni egy kézbesítési bizonylatot. Ez azért fontos, hogy a pénzintézet biztosítékot kapjon a dokumentum kézbesítéséről. Amennyiben a kézbesítés valamilyen oknál fogva meghiúsul, vagy nem veszi át a küldeményt, a bank felbontás nélkül megsemmisíti a hiteljelentést.


Saját Hiteljelentés lekérése a BISZ Zrt.-n keresztül

  • Meg kell nyitni a cég honlapját, és ott megkeresni és letölteni a Saját Hiteljelentés formanyomtatványt.
  • A nyomtatást és az értelemszerű kitöltést követően a nyomtatványt postai úton el kell küldeni a BISZ Zrt. címére.
  • Elektronikus úton megkapja a KHR listás jelentést.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...