Milyen speciális bankkártyák léteznek?

  2021. szeptember 27.

Szinte mindegyik bankszámlához kapcsolódhat valamilyen típusú bankkártya. Használatával lehetőség van vásárlásra és ATM-es készpénz felvételre. Egyre többen használják a bankkártyát első számú fizetési eszközként. A bankkártya sokkal praktikusabb megoldás, mint a készpénzes fizetés. Nézzük meg, hogy milyen speciális bankkártyák léteznek.

 

A bankkártyák között két fő típus létezik, a kredit bankkártya és a debit bankkártya. Magyarországon betéti, azaz debit kártyából van a legtöbb. Az adatok tárolása szerint létezik mágnescsíkos kártya és chippel ellátott kártya. A mágnescsíkos bankkártya az adatokat a kártya hátán levő mágnescsíkon tárolja, kódolt formában. A chippel ellátott bankkártya olyan kártya, amelyikben található egy mikroprocesszor. Smart kártyaként is ismert. A benne található chip sokkal biztonságosabb megoldás az adatok tárolására, mint a hagyományos mágnescsík.

 

Milyen speciális bankkártyák léteznek?

Ezeket a bankkártyákat a bank egy másik intézmény közreműködésével bocsát ki.

  • Szponzor kártya: Pártolókártya néven is ismert. Ezt a kártyát a bank egy nonprofit szervezettel együtt adja ki. A kártyáról elhasznált pénz szerződésben meghatározott százaléka szponzorként a szervezethez kerül.
  • Iker-márkás kártya: Ezt a kártyát a bank egy másik profitorientált szervezettel bocsátja ki. A kártyához tartozó mindkét szervezet szolgáltatást nyújt a kártya tulajdonosának.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...