Milyen megjelenési formái vannak a bankkártyáknak?

  2021. szeptember 27.

Bankkártyát a számlavezető bank adhatja ügyfeleinek. Kevesen tudják, de bankkártyát nem kötelező a bankszámlához igényelni. Használatával lehetőség van vásárlásra és ATM-es készpénz felvételre. A bankkártya sokkal gyorsabb megoldás, mint a készpénzes fizetés. Nem is gondolná, hogy hányféle bankkártya létezik. Nézzük meg, hogy milyen megjelenési formái vannak a bankkártyáknak! Hazánkban a bankkártyák között két fő típus létezik. Az egyik a kredit bankkártya, a másik pedig a debit bankkártya.

 

A bankkártyák felhasználhatósága szerint megkülönböztetünk lakossági (privát) bankkártyát, illetve vállalati (business) bankkártyát. A lakossági bankkártya magáncélú használatra alkalmas. Természetes személy számára van kibocsátva a bankszámlája vagy a felvett hitele kezelése érdekében. A vállalati bankkártya a vállakozások vezetőinek, illetve alkalmazottainak szól. Ez a bankkártya a hivatalos költség fedezetére szolgál. A számla tulajdonosa általában a vállakozás, a kártyát pedig az alkalmazottak kapják.

 

Milyen megjelenési formái vannak a bankkártyáknak?

  • Gravírozott kártya: A gravírozott (elektronikus) kártyákon a kártyán levő számok hagyományosan vannak rányomtatva. Csak elektronikus környezetben használhatóak. Ezekhez a POS terminál, a bankautómata és a többi elfogadóhely tartozik.
  • Dombornyomott kártya: A dombornyomott kártyát többféleképpen fel lehet használni, mint a gravírozottat, illetve abban is különböznek, hogy a dombornyomott kártyán a számok kiemelkednek a kártya síkjából.

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...