Bankkártyák osztályozása felhasználhatóság szerint

  2021. szeptember 24.

Mindegyik bankszámlához kapcsolódhat valamilyen típusú bankkártya. A bankkártya egy olyan készpénzfizetést helyettesítő eszköz, amelyet a bank adhat a nála számlát vezető ügyfeleinek. A bankkártyával lehetősége van vásárlásra és ATM-es készpénz felvételre. A bankkártya sokkal gyorsabb fizetési eszköz, mint a készpénz. Nem is gondolná, hogy hányféle bankkártya létezik. Nézzük meg a bankkártyák osztályozását felhasználhatóság szerint.

 

Bankkártyák osztályozása felhasználhatóság szerint

  • Betéti (Debit) kártya: A bankok által kibocsátott legtöbb bankkártya debit kártya. Debit kártyával bármikor el tudja érni a hitelintézetben levő egyenlegét. Ezzel a kártyával tud a számlájáról pénzt levenni vagy fizetni az üzletekben.
  • Hitelkártya (Credit): Ez a kártya a pénzintézet és a kártyatulajdonos közti hitelszerződéshez kapcsolódik. Ezen a kártyán egy hitelkeret van, amelyet egy külön hitelszámlán tartanak. Amikor a hitelkártyával vásárol, azt a maximum hitelkeretig teheti meg.
  • Terhelési kártya: Ez a kártya hasonló a hitelkártyához, csak szigorúbbak a feltételei. A kártyabirtokos köteles a határidőn belül a teljes elhasznált összeget visszafizetni. Ezzel a bankkártyával annyi pénzt költhet, amennyit szeretne, és kamatot sem számol fel a hitelintézet.
  • Előre fizetett kártya: Ezt a típust prepaid kártyának is nevezik. A kártyabirtokos addig használhatja ezt a kártyát, ameddig a kibocsátó részére előre kifizetett összeg tart. Van olyan prepaid kártya is, amire újból pénzt lehet tölteni.
  • Többfunkciós kártya: A többfunkciós bankkártya a fent felsorolt kártyák tulajdonságait ötvözi. Általában ezek olyan bankkártyák, amelyet Debit és Credit kártyaként is tud használni attól függően, hogy pénzt töltenénk rá vagy fizetni szeretne vele.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...