Milyen problémákba ütközhet egy bankszámla lezárása?

  2018. május 18.

Bankszámlát nyitni manapság pofonegyszerű, főleg, mert ezt már online is megteheti. Egyre több banknál van lehetőség az online bankszámla nyitására. A számla igénylése általában három lépésből áll. Igényeinek felmérése, vagyis a számlacsomag kiválasztása; majd meg kell adni a szükséges adatokat; végül be kell fáradnia a választott bankfiókba, és az azonosítás után, alá kell írni a szerződést. Az aláírásra az igény befogadásától számított 30 nap áll rendelkezésére. Ha még időpontot is egyeztetett a számlanyitás körülbelül 10 percet vesz igénybe. Megeshet, hogy valamilyen oknál fogva meg kell szüntetni egy bankszámlát. Ennek több oka is lehet, például nincs megelégedve az adott bak szolgáltatásaival, esetleg túl drágának találja, vagy egy hitelfelvétel miatt másik bankhoz kell vinnie számláját. Milyen problémákba ütközhet egy bankszámla lezárása?

 

Mint már említettük egy bankszámla megnyitása nagyon egyszerű művelet, így elvárná az ember, hogy lezárása is ugyanilyen könnyen menjen. Egy bankszámla lezárásának leggyorsabb módja az egyszerűsített bankváltás, de ez csak akkor alkalmazható, ha egy másik bankban nyit egy új számlát. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy milyen problémákba ütközhet egy bankszámla lezárása, amikre nem árt előre felkészülni.

 

Ha le szeretne zárni egy bankszámlát, azt bármelyik bankfiókban megteheti, nem csak ott, ahol megnyitotta. Gondoljon csak bele. Nyitott egy bankszámlát valahol, aztán pedig elköltözött 200 km-re, és egy bankszámla lezárása miatt vissza kellene utaznia. Szerencsére nem kell. Egy bakszámla lezárását több féle módon is intézheti. Lehet személyesen, vagy úgy is, hogy mást személyt küld maga helyett a bankfiókba, illetve levélben is.

Ha levélben mondja fel bankszámláját, akkor annak tartalmaznia kell a megszüntetendő számla számát, az egyértelműen megfogalmazott felmondási szándékot. A bank csak akkor végzi el a műveletet, ha a levelet az ügyfél a banknál bejelentett aláírásával látta el.

Előfordulhat, hogy az idősek nem tudnak bemenni a bankfiókba, illetve, hogy egy betegség ledönti az embert a lábáról, és így más személyt tud csak maga helyett beküldeni a bankfiókba, hogy elintézze a bankszámla lezárását. Ez esetben a szabályok még szigorúbbak, bankonként eltérő, hogy ilyenkor milyen dokumentumok szükségesek. Vannak olyan pénzintézetek, ahol csak közjegyző előtt készített meghatalmazással lehet intézkedni, van ahol ezt csak bizonyos számlaegyenleg felett kérik. Léteznek olyan hitelintézetek, ahol csak ügyvéd jöhet szóba, illetve van ahol elég a két tanú előtt aláírt meghatalmazás is. Ami mindenhol nagyon fontos, az az aláírás mintával való egyezés.

 

Fontos tudni, hogy egy bankszámlát csak 0 Ft-os egyenleggel lehet megszüntetni, amit azonban nehéz kihozni. Mindenképpen a banki ügyintéző segítsége szükséges ennek kikalkulálásához, mert a rendszer nem számít fel automatikusan minden költséget.

A számla megszüntetésénél felmerülő költségek:

  • számlamegszüntetés egyszeri díja (csak fél éven belüli megszüntetés esetén)
  • havi számlavezetési díj
  • SMS szolgáltatás díja
  • bankkártya díja
  • egyéb kapcsolódó szolgáltatások díja

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...