Miért éri meg a fix kamatozású hitel?

  2021. június 18.

Ha hitelt venne fel, érdemes egy fix kamatozású hitel mellett dönteni, hogy ne érintse kellemetlenül egy kamatemelkedés. A fix kamatozású hitelek drágábbak, mint a változó kamatozásúak, mégis hosszú távon megéri, mert kiszámítható. Ha esetleg a kamatok emelkednek, a törlesztőrészlet nem fog változni. A fix törlesztés mindig a normál kamatszint felett van. A rögzített kamattal az adós nem csak a jelenlegi hitelhelyzet kockázatait fizeti meg, hanem az elkövetkező évekét is.

 

A személyi kölcsön általában csak fix kamattal vehető fel. A fix kamatozású hitelek piacán akadnak 10-15-20 éves fix kamatozású lakáshitelek. Ha a futamidő végéig fix a hitel kamata, törlesztőrészlet emelkedés nem várható. A fix kamatozású hitelek nem csak a banknak, hanem az adósnak is biztonságot nyújtanak.


hirdetés

A fix kamatozású hitel előnye, egyben hátránya is. A bank fix törlesztést kínál, viszont annak törlesztése a normál kamatszint felett van. A várható kockázatokat számítja fel a pénzintézet, vagyis az adós legrosszabb feltételezés szerint fizet. A biztonságért cserébe magasabb kamatot kell fizetni.

Minél hosszabb időszakra van rögzítve a törlesztőrészletet, az annál drágább lesz. Így a teljes futamidőre fix kamatot kínáló hitel havi szinten jóval drágább, mint a legolcsóbb, 6 havonta változó hitel. 10-20 év nagyon hosszú idő, így a futamidő során a kamat nőhet, vagy csökkenthet, aminek megfelelően emelkedik, vagy csökken a törlesztőrészlet. Ezt nevezik a hitel kamatkockázatának.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...