Miért érdemes adóstársat bevonni egy lakáshitelbe?

  2021. szeptember 22.

Egyre magasabbak az ingatlanárak, ezért egyre nagyobb összegű lakáshitelt vesznek fel az emberek. Könnyen előfordulhat, hogy nem bírja el a bank által elfogadott igazolt jövedelem a szükséges lakáshitel havi törlesztőjét. Ebben az esetben két megoldás lehet. Az egyik, hogy hosszabb futamidőre veszi fel az igénylő a lakáshitelt, ám ennek hátránya, hogy összességében több pénzt kell visszafizetni a hitelintézetnek. A másik, hogy az adós egy vagy több adóstársat von be a hitelügyletbe, így a pénzintézet által figyelembe vett jövedelem nagyobb lesz.

 

A maximálisan felvehető lakáshitel összege függ az igazolt jövedelem nagyságától, valamint a fedezetként bevonni kívánt ingatlan értékétől. Amennyiben az igazolt jövedelme nem bírja el a hitel törlesztőjét, de a futamidőt nem akarja megnyújtani, megoldás lehet egy adóstárs bevonása a hitelügyletbe. Az adóstárs jövedelme hozzáadódik az adóséhoz. Házastársak és élettársak esetén előírás, hogy mindkét fél adósként szerepeljen a kölcsönben, illetve kötelező adóstársként bevonni a fedezetül szolgáló ingatlanon haszonélvezeti joggal bíró személyt/személyeket is, de rajtuk kívül mások is bevonhatók. A bankok között eltérés van abban, hogy mennyi adóstárs szerepelhet a szerződésben. Van olyan hitelintézet, amelyik legfeljebb egy adóst plusz egy adóstársat fogad el, máshol az adóson kívül maximum három adóstárs lehet, de olyat is találhatunk, ahol nincs ilyen korlátozás, vagyis bármennyi adóstárs lehet.

 

Fontos tudni, hogy egy adóstárs ugyanúgy felel a tartozásért, mint az adós, vagyis a teljes tartozást behajthatják rajra. A hitelintézet először értesítést küld az adós és az adóstárs részére a késedelmes fizetésről, majd ha a felszólítások ellenére sem rendezik a tartozást, 90 nap elteltével a pénzintézet felmondhatja a szerződést és megindíthatja a végrehajtást. Az adóstársnak érdemes még a szerződés felmondása előtt rendezni az elmaradt törlesztőket, mert a szerződés felmondása után az egész tartozást egy összegben követelhetik rajta is.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...