Mi a THM és a TKM?

  2021. október 01.

A hitelek vagy biztosítások reklámozásakor gyakran találkozhatunk a THM (Teljes Hiteldíj Mutató) és a TKM (Teljes Költség Mutató) rövidítésekkel. Mindkettő a költségek összességét veszi alapul, és az alapján számít egy éves szintű százalékban megadott értéket. A THM számításakor a bankok csupán egy általános számlacsomaggal és biztosítási összeggel számolnak, amely a hitelfelvétel során a konkrét adatok ismeretében válik pontossá. Így a tényleges mutató eltérhet a kezdetitől.

 

A Teljes Hiteldíj összege megmutatja, hogy a hitelfelvevőnek a felvett tőkeösszegen felül mennyit kell fizetnie, így a Teljes Hiteldíj Mutató tartalmazza a kölcsön folyósításával összefüggő és a kölcsön szerződés szerinti normál hiteltermék igénylésével kapcsolatban felmerülő valamennyi kamat-, díj- és kezelési költséget.

A THM nem tartalmazza a kölcsön folyósításával nem összefüggő, és a kölcsön folyósítása előtt felmerült esetleges díjakat, többek között. Ezek a díjtételek a hiteldíjon túl terhelik a hitelfelvevőt: rendelkezésre tartási jutalék, hitelbírálati díj, futamidő hosszabbítási költség, biztosítási-, garancia-, átutalási díjak, késedelmi kamat, egyéb nem teljesítésből eredő fizetési kötelezettségek.

 

A TKM a megtakarításokra felszámolt díjakat összegzi, célja pedig az, hogy összehasonlíthatóvá tegye a bonyolult akár kombinált biztosítási szerződéseket is. A TKM funkciója hasonló a hiteleknél használt THM-éhez, azaz a Teljes Hiteldíj Mutatóéhoz.


hirdetés

A Teljes Költség Mutató csupán a biztosítások összehasonlítására alkalmas, a pontos költségek megállapítására nem. Ennek egyik oka, hogy a TKM sem tartalmaz minden felmerülő költséget. Hiányzik belőle például az életbiztosítás visszavásárlási költsége, mivel a mutató számítása során feltételezik, hogy az ügyfél nem bontja fel a szerződését a futamidő lejárta előtt. Nem tartalmazza továbbá az indexálás miatti, illetve az eszközalapok közötti váltáskor felmerülő tranzakciós költségeket, valamint azokat sem, amik a hosszú távú biztosítási csomag mellett nyitott eseti számla kezelésével járnak.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...