Mi a teendő, ha rossz számlaszámra utal pénzt?

  2020. december 17.

A mai világban jó pár dolgot intézünk otthonról, online felületeken. Nincs ez másként a banki utalásokkal sem. Viszont nagy valószínűséggel mindenki tart attól, hogy egy utalás során tévedésből rossz számlaszámra küldi a pénzt. Érdemes körültekintően eljárni, mert a pénzintézetek a számlaszámot csak formailag ellenőrzik. Nem az ő dolguk utánajárni, hogy kihez tartozik a megadott számlaszám. Egy téves utalás teljes egészében az utalást kezdeményező felelőssége. De mi a teendő, ha rossz számlaszámra utal pénzt? Szerencsére nem kell teljesen lemondani a félreutalt összegről. Cikkünkből megtudhatja, hogy mi a teendő ilyen helyzetben.

A hitelintézetek az átutalással beérkező pénzösszegeket a bankszámlaszám alapján könyvelik le. Ezért fontos, hogy az átutalási megbízást a számlaszám megadásakor, a tranzakció jóváhagyása előtt még egyszer ellenőrizze. Amennyiben hibás számlaszámmal rögzítette a megbízást, a pénz egy idegen bankszámla-tulajdonos számlájára kerülhet.

 

Mi a teendő, ha rossz számlaszámra utal pénzt?

Ebben az esetben a lehető leggyorsabban keresse fel a számlavezető bankját. Bankon belüli utalás esetén azzal a kéréssel, hogy vegyék fel a kapcsolatot a téves utalást kapott bankszámla tulajdonosával. Bankon kívüli műveletnél pedig, hogy a kedvezményezett bankkal vegyék fel kapcsolatot a visszautalás érdekében.

Automatikus megoldás nem létezik ilyenkor. Minden esetben a tévesen megadott bankszámla tulajdonosa dönt arról, hogy eleget tesz-e a kérésnek, vagy sem. Amennyiben nem hajlandó együttműködni, lehetőség van a kedvezményezett számlavezető bankjától elkérni a bankszámla tulajdonosának nevét és címét a felmerült kár rendezése érdekében indítandó további eljárásokhoz.

Téves utalás esetén a hitelintézeti törvény szerinti adatközlés nem jelenti a banktitok sérelmét. Ha a téves átutalást egy fizetési számlával rendelkező magánszemély kapta, akkor az ő nevét és címét kiadhatja a bank. Amennyiben egy vállalkozás pénzforgalmi számlájára érkezett a téves utalás, akkor annak bankszámlaszáma nyilvánosan elérhető a cégadatok között.

Amennyiben semmilyen együttműködésre nem hajlandó a másik fél, végső megoldás lehet a bírósági út. A tévesen elutalt összeg megtartása úgynevezett jogalap nélküli gazdagodásnak számít, így akár bíróság is kötelezheti a tévedésből nyerészkedni kívánó felet a visszafizetésre.


hirdetés

Tehát a fentiek tükrében láthatja, hogy ha esetleg félremegy egy utalás, nincs minden veszve, de jobban jár, ha utaláskor alaposan ellenőrzi az adatokat, akár többször is. Ez nem kerül semmibe, és sok idegeskedéstől, és kellemetlen pillanattól megkímélheti magát vele.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...