Mi a pótfedezet?

  2021. április 28.

Egy jelzáloghitel felvételéhez fedezetre van szükség. Ez lesz a hitelt nyújtó intézmény biztosítéka arra az esetre, ha az adós nem tudja fizetni a felvett kölcsön havi törlesztőrészletét. A jelzáloghitelek esetében, a bank, magát az ingatlant jelöli meg fedezetként, amire jelzálogjogot jegyeztet be. Vagyis a hitelintézetnek jogában áll birtokba venni, majd értékesíteni az ingatlant, és ebből finanszírozni a fennálló tartozást, ha a hitelfelvevő, a hitelszerződésben vállalt fizetési kötelezettségének nem tesz eleget. De vajon mikor van szükség pótfedezetre?

 

Jelzáloghitel felvételénél lehetőség van pótfedezet (kiegészítő fedezet), azaz másik ingatlan bevonására, ha a hiteligénylő által felajánlott ingatlan forgalmi értéke túl alacsony a kívánt kölcsönösszeg felvételéhez.

A bankok általában meghatározzák, hogy maximálisan hány ingatlan vonható be fedezetként egy hitelügyletbe, illetve azoknak mekkora a minimális értéke. Több ingatlan fedezetbe való bevonása esetén általában az ingatlanokra egyetemleges jelzálogjog kerül bejegyzésre és mindegyik ingatlanra vagyonbiztosítást kell kötni.

A bankok alaposan megvizsgálják a fedezetül felajánlott ingatlanokat. Szigorú banki követelményeknek kell megfelelni. Nem mindegy, hogy hol helyezkedik el az ingatlan, milyen típusú, mekkora, stb. A pénzintézet saját értékbecslői mérik fel az ingatlanok állapotát, majd állapítják meg forgalmi értékéküket. Ezt követően a hitelintézet fogja eldönteni, hogy a hitel fedezetéül felajánlott ingatlanok elegendőek-e a felvenni kívánt kölcsön fedezetéül.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...