Hogyan kell bejegyeztetni a jelzálogjogot?

  2021. március 19.

 

A legtöbben hitelből vásárolnak lakást, viszont a banknak be kell biztosítania magát, arra az esetre, ha a hitelfelvevő nem fizetné a felvett kölcsönt, ezért jelzálogjogot jegyeztetnek be az ingatlanra. De hogyan kell bejegyeztetni a jelzálogjogot? Mutatjuk!

 

A jelzálogjog mindenkivel szemben érvényes. Amennyiben az adós nem fizeti a törlesztőrészletet, akkor a hitelintézet értékesítheti (elárvereztetheti) az ingatlant és a kapott összegből törlesztheti követelését.

 

A jelzáloghitel felvétele után, a bank jelzálog szerződést köt a hitelfelvevővel. Egyes pénzintézetek a kölcsönszerződésbe foglalják a zálogjogot, mások külön jelzálogszerződést kötnek. A szerződés megkötése után, a bank benyújtja azt a Földhivatalnak, hogy a zálogjogot bejegyezzék az ingatlan-nyilvántartásba. Ennek díja van, ingatlanonként 12.600 Ft.

A Földhivatal megvizsgálja a benyújtott dokumentumokat, ha megfelelőnek találja őket, bejegyzi a jelzálogjogot az ingatlan-nyilvántartásba.

A jelzáloghitel visszafizetése után törlik a jelzálogjogot az ingatlanról. A jelzálog törlése is díjköteles, melynek összege, 6600 Ft. Maximum 30 munkanapon belül törli Földhivatal a bejegyzés.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...