Mi a kezességi szerződés?

  2021. június 17.

Kezest általában akkor vonnak be a hitelfelvételébe, mikor az adósnak nincs elegendő igazolható jövedelme. A kezes megkönnyíti a hitelfelvételt, viszont neki is kötelezettségei vannak a hitelfelvételben. Kezességvállalásra a hitelfelvevők kérnek meg valakit. A kezes lehet családtag, vagy kívülálló harmadik személy. A kölcsön visszafizetéséért a kezesek teljes vagyonukkal felelnek. A kezes csak azért az adósságért felel, amelyre a szerződés aláírásával vállalkozott. De mi is a kezességi szerződés?

 

Kezesség a hitelező és a kezes közötti kezességi szerződés alapján keletkezik. Ebben rögzítik, hogy a kezes átvállalja a hitelezőtől az adós fizetésképtelenségének kockázatát.

A kezességi szerződést érdemes közjegyzői okiratba foglalni. Ennek előnye a magánokiratokkal szemben az, hogy a közjegyzői okirat, mint közokirat közvetlenül végrehajtható. Vagyis a benne foglalt kötelezettségek nem szerződésszerű teljesítése esetén a jogosultnak a követelés behajtása érdekében nem kell bírósághoz fordulnia. Amennyiben a kezes a közjegyzői okiratban vállalt kötelezettségeinek nem tesz eleget, a jogosult kérelmére a közjegyző a közokiratot végrehajtási záradékkal látja el. A végrehajtási záradék alapján a végrehajtó közvetlenül, peres eljárás nélkül behajtja az adott követelést, inkasszálja a követelt összeget a kezes bankszámlájáról, végrehajtás alá vonja a kezes ingó és ingatlan vagyonát.

 

Mi a kezességi szerződés? - A szerződéskötéshez szükséges dokumentumok:

  • szerződő felek személyi igazolványa/vezetői engedélye/útlevele és lakcímkártyája, adókártyája
  • cégek esetén cégjegyzékszám vagy adószám (a cégkivonat lekérdezéséhez)
  • ingatlan esetén helyrajzi szám (a tulajdoni lap lekérdezéséhez)
  • ingóság beazonosításhoz szükséges adatok (pl. alvázszám, lajstromszám, számlaszám stb.)

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...