Mi a hitelbiztosítéki érték?

  2017. július 28.

A hitelbiztosítéki értéket más néven is ismerhetjük, mint például HB érték, menekülési érték, likvidációs érték. Ha hitelfelvétellel vásárolunk ingatlant, akkor a bank értékbecslő által kiszámolja a vásárolni kívánt ingatlan forgalmi értékének a 70-90%-át (bankoként változó) és ez adja ki a hitelbiztosítéki értéket. 

 

Miért szükséges a hitelbiztosítéki érték a banknak? 

A hitelbiztosítéki érték célja, hogy ha az adós nem fizeti a kötelező törlesztőrészletet, akkor a bank, a hitelbiztosítéki áron eladhatja az ingatlant, így biztosan kifizetésre kerül a hitel. Az ingatlan hitelbiztosítéki értéke azért kevesebb, mint a forgalmi értéke, mert így alacsonyabb áron gyorsabban adható el az ingatlan, nem kell hónapokat, esetleg éveket várni míg eladásra kerül. 

 

Hogy számítják ki a hitelbiztosítéki értéket? 

A HB érték kiszámítását minden esetben értékbecslő végzi bizonyos szempontok alapján. Nagy mértékben befolyásolja a hitelbiztosítéki értéket az ingatlan típusa (tégla, könnyűszerkezet, stb.), a műszaki állapota, besorolása, földrajzi elhelyezkedése illetve a közeli infrastruktúra. Tehát számít, hogy Budapesten, megyei jogú városban, vagy faluban található az ingatlan, illetve, hogy milyen távolságban van esetleg a vonatállomás, buszmegálló, iskolák, posta, stb. Ezen tényezők által határozzák meg az ingatlan értékesíthetőségét. 

 


hirdetés

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...