Megjelentek az új otthonfelújítási program részletei

  2024. 13.

A kormány bejelentette az új lakásfelújítási program főbb elemeit. A tervek szerint az 1990 előtt épült családi házak tulajdonosai 108 milliárd forint keretösszegre pályázhatnak otthonuk korszerűsítésére. A támogatás összege legfeljebb 6 millió forint lehet, melynek egy része vissza nem térítendő támogatás, a másik része pedig támogatott kölcsön lesz.


Megjelentek az új otthonfelújítási program részletei

  • Az 1990 előtt épült családi házak esetében lehet kihasználni a kedvezményt. Elvárás továbbá, hogy az épületek rá legyenek kötve a vezetékes gázhálózatra.
  • A kérdéses ingatlanban szükséges életvitelszerűen lakni.
  • Legalább 30%-os energetikai megtakarítást kell eredményeznie a korszerűsítésnek. Ezt energetikai tanúsítvánnyal szükséges igazolni.
  • A támogatásból elvégezhető munkálatok köre: szigetelés, nyílászárók cseréje, használati melegvíz rendszer korszerűsítése, fűtésrendszer korszerűsítése (gázkazáncsere és kapcsolódó kéménybélelés).
  • A támogatás összege legfeljebb 6 millió forint lehet. Ez két részből állhat: egy vissza nem térítendő támogatásból és egy kamatmentes kölcsönből. A két elem közötti arány járásonként eltérő lehet a nagyobb jövedelmű területeken kisebb lehet a vissza nem térítendő támogatási elem és nagyobb a támogatott kölcsön. A két elem összege külön-külön járástól függően 2,5-3,5 millió forint között mozoghat.
  • A támogatott hitel futamideje legfeljebb 8 év lehet.
  • A beruházás teljes költségvetése legfeljebb 7 millió forint lehet, egy ilyen korszerűsítéshez minimum egy millió forint önerőre is szükség van.
  • A tervek szerint június elejétől lehet majd pályázni az új kedvezményre, a kedvezményt várhatóan a kereskedelmi bankok MFB pontjain lehet majd igényelni.
  • A 108 milliárd forintos keretösszeg a maximális 6 millió forintos támogatás mellett mintegy 18 ezer ház megújítására lehet elegendő.
  • A 2,5-3,5 millió forintos kamatmentes kölcsön havi törlesztőrészlete 8 éves futamidő esetén 26-36 ezer forint közé eshet. A megjelent információk alapján a nagyobb jövedelmű területen lehet kisebb a vissza nem térítendő támogatási rész.


A bejelentésből az igénylés személyi feltételeiről nagyon keveset árultak el, a részletszabályzatokból derülhet ki, hogy a kormány mit vár el magától az igénylőtől. Az igénylők családi állapotára, illetve a meglévő és vállalt gyermekekre vonatkozó előírások sem hangzottak el.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...