Kik szerepelhetnek egy hitelügyletben?

  2017. január 30.

Hitelhez nem juthat hozzá bárki, csak az, aki megfelel bizonyos követelményeknek. A hitelfelvétel folyamata tulajdonképpen felvételizés a bankhoz, azaz a leendő ügyfélnek meg kell felelni a bank által állított követelményeknek. Akkor, kaphat minél jobb kondíciójú hitelt, ha minél több és nehezebb követelménynek felel meg. Minél több követelménynek megfelel, annál jobb adósnak tűnik, így a bank annál inkább hiszi, hogy majd vissza is fizeti hitelét.

Sokan a feltételeknek alig felelnek meg. Jövedelmük alacsony, a banknak megfelelő értékű fedezetet nem tudnak felajánlani, így a bank elbizonytalanodik abban, hogy adjon-e nekik hitelt. A banki követelmények hiteltípusonként változnak.

 

Mi tehet, ha Ön egyedül nem felel meg a banki követelményeknek?

Ha megfelel a szigorú banki követelményeknek, a hitelt felveheti egyedül is, de számos esetben egyéb személyt is be kell vonni, azaz szükség van adóstársa/adóstársakra és kezesre/kezesekre, akik jövedelmükkel Önnel együtt felelnek a hitelért. Általában házastársat és élettársat kötelezően be kell vonni a hitelügyletbe, kivétel, ha vagyonjogi szerződéssel rendelkeznek. 

Egy hitelügyletnek lehetnek még egyéb bevont szereplői, akik csak fedezetet ajánlanak fel a bank számára, de a jövedelmüket nem. Ők a zálogkötelezettek.

A hitelintézetek általában szigorúbb feltételeket szabnak a jövedelmükkel felelő személyeknek, mint azoknak, akik fedezetet ajánlanak fel.

 


hirdetés

Hány szereplője lehet egy hitelnek?

  • Egyszereplős hitel: Egyszereplős hitel esetén a hitelfelvevő egy személyben az adós és a zálogkötelezett.
  • Többszereplős hitel: Többszereplős hitelben szerepelhet akár több adóstárs, kezes és zálogkötelezett is.

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...