Kaphat-e lakáshitel határozott idejű munkaszerződéssel?

  2021. szeptember 16.

Lakáshitel felvételekor fontos a megfelelő jövedelem igazolása a bank felé. A jövedelem határozza meg, hogy valaki hitelképes-e, és ha igen, mekkora hiteltörlesztőt vállalhat be (JTM szabály). Minél magasabb jövedelmet tud igazolni, annál kedvezőbb hitelkonstrukcióhoz juthat. De vajon határozott idejű munkaszerződéssel kaphat-e lakáshitelt?

 

A lakáshitel felvételét megakadályozhatja egy határozott idejű munkaszerződés, amihez a hitelt nyújtó intézmények különbözőképpen állnak. Egyes pénzintézeteknél ebben az esetben minimális elvárás a legalább 1 éve fennálló, ugyanazon munkáltatónál meglévő határozott idejű munkaviszony. Más hitelintézeteknél elég lehet 3 hónapnyi munkaviszony, vagy az 1 év akár két munkahelyről is származhat, ha ezek között nem volt 15 napnál hosszabb szünet. A jövedelem nagysága is döntő lehet ebben a kérdésben, ugyanis akad olyan bank, ahol eltekintenek a legalább 1 éve fennálló szerződéstől, amennyiben a nettó jövedelem meghaladja a 300 ezer forintot.

 

Az is számít egy határozott idejű munkaviszonnyal történő hitelfelvételnél, hogy mennyi idő van még hátra a munkaszerződésből. Általában elvárás, hogy legalább 3 hónap legyen még a lejáratig. Ebben az esetben szükséges a munkáltatótól egy szándéknyilatkozat, amelyben garantálja, hogy meghosszabbítja a munkaszerződést. A legjobban azt díjazzák a bankok, ha a munkaszerződés a lakáshitel futamideje után jár csak le.

Még bonyolultabbá teszi a helyzetet, ha határozott idejű munkaszerződéssel és külföldi jövedelemmel igényelne lakáshitelt. Általában ilyenkor azonnal elutasítják a hitelkérelmet a pénzintézetek. Amelyik bank viszont hitelezi ezt a párosítást, ott általában nagyon szigorú feltételeknek kell megfelelni.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...