Júliustól változott a lakástakarékpénztár!

  2017. július 04.

A lakásra gyűjtögetők örülhetnek, júliustól változott a lakástakarékpénztár. Most egy új jogszabálynak köszönhetően, még kedvezőbbek lesznek a feltételek. Ez valószínűleg pozitívan hat majd az ingatlanpiacra is. A további előnyöknek köszönhetően feltehetően többen kötnek majd LTP szerződést, és vágnak bele lakástakarékon keresztül az ingatlanvásárlásba, felújításba, vagy építkezésbe.

 

Júliustól változott a lakástakarékpénztár

Az LTP eddig is nagyon kedvező feltételekkel rendelkezett

Már néhány ezer forinttól megköthető a lakástakarékpénztár szerződés, a maximális befizetés pedig 20 ezer forint, amit az állam is támogat évi 30%-kal, de legfeljebb 72 ezer forinttal. Az évi 72 ezer forintos állami támogatás, a havi 20 ezer forintos befizetéssel érhető el. Egy családon belül ez az összeg megtöbbszörözhető, mégpedig úgy, hogy több LTP szerződést kötnek. A futamidő lehet négy, öt vagy akár tíz év is. A futamidő lejártakor, az összeg felhasználható, vagy a szerződés meghosszabbítható, vagy hitelt is lehet felvenni, a megtakarított összeg mellé. Ez egy kényelmes megoldás lehet a lakásvásárlóknak, mert úgymond „házon belül” megoldható a hitelfelvétel is, általában kedvező feltételek mellett.

 

Ami még nagy előnye, hogy a hitelt nem csak a futamidő lejárata után lehet felvenni, hanem a megtakarítási időszak közben is. Ezt áthidaló kölcsönnek nevezzük, amelyekből a törvénymódosítás miatt több kerülhet megtakarításban az ügyfelekhez.

 

A lakástakarékpénztár, mint a nevében is benne van, lakáscélra használható fel. Miután kiutalják a megtakarított összeget, 18 hónapon belül kell lakáscélra felhasználni. Ebbe nagyon sok minden beletartozik. Például a szobák rendbehozásától; a fürdő, konyha felújításán át; akár lakásvásárlásra; építésre; vagy esetleg lakáshasználati jog megváltására egy nyugdíjas otthonban.


hirdetés

 

Most nézzük mi változott meg!

  • Több hitelt kaphatnak a lakástakarékkal gyűjtögetők. A lakástakarékpénztárak a pénzállományuk eddigi maximum 75%-a helyett, most 90%-át fordíthatják áthidaló kölcsön kifizetésére. A 10%-ot pedig, készpénzben, vagy biztonságos értékpapírban kell tartani.
  • Lerövidül a kiutalási időszak. Vagyis előbb lehet pénzhez jutni. A megtakarítási időszak vége után eddig 3 hónapot kellett várni mire kiutalták a megtakarított összeget, ez azonban júliustól 2 hónapra rövidül. Így hamarabb elkezdheti annak felhasználását. 
  • Fontos, hogy a lakástakarékok között eltérések lehetnek, főleg akár a szerződéskötési díjban. Érdemes körbejárni a piacot, hogy biztosan a legkedvezőbbet tudja kiválasztani. Ha teheti érdemes a 20 ezer forintos befizetést választani, mert ezzel érhető el, a legmagasabb állami támogatás. Sőt ha belefér a családi költségvetésbe, érdemes egy családon belül több szerződést is kötni, mert ezzel meg is többszörözheti az összeget.

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...