Júliustól változott a lakástakarékpénztár (LTP)!

  2017. július 04.

A lakásra gyűjtögetők körében, az eddig is nagyon népszerű lakástakarékpénztár júliustól változik. Most egy új jogszabálynak köszönhetően, még kedvezőbbek lesznek a feltételek. Ez valószínűleg pozitívan hat majd az ingatlanpiacra is. A további előnyöknek köszönhetően feltehetően többen kötnek majd LTP szerződést, és vágnak bele lakástakarékon keresztül az ingatlanvásárlásba, felújításba, vagy építkezésbe.

 

Az LTP eddig is nagyon kedvező feltételekkel rendelkezett

Már néhány ezer forinttól megköthető a lakástakarékpénztár szerződés, a maximális befizetés pedig 20 ezer forint, amit az állam is támogat évi 30%-kal, de legfeljebb 72 ezer forinttal. Az évi 72 ezer forintos állami támogatás, a havi 20 ezer forintos befizetéssel érhető el. Egy családon belül ez az összeg megtöbbszörözhető, mégpedig úgy, hogy több LTP szerződést kötnek. A futamidő lehet négy, öt vagy akár tíz év is. A futamidő lejártakor, az összeg felhasználható, vagy a szerződés meghosszabbítható, vagy hitelt is lehet felvenni, a megtakarított összeg mellé. Ez egy kényelmes megoldás lehet a lakásvásárlóknak, mert úgymond „házon belül” megoldható a hitelfelvétel is, általában kedvező feltételek mellett.

 


hirdetés

Ami még nagy előnye, hogy a hitelt nem csak a futamidő lejárata után lehet felvenni, hanem a megtakarítási időszak közben is. Ezt áthidaló kölcsönnek nevezzük, amelyekből a törvénymódosítás miatt több kerülhet megtakarításban az ügyfelekhez.

 

A lakástakarékpénztár, mint a nevében is benne van, lakáscélra használható fel. Miután kiutalják a megtakarított összeget, 18 hónapon belül kell lakáscélra felhasználni. Ebbe nagyon sok minden beletartozik. Például a szobák rendbehozásától; a fürdő, konyha felújításán át; akár lakásvásárlásra; építésre; vagy esetleg lakáshasználati jog megváltására egy nyugdíjas otthonban.

 

Most nézzük mi változott meg!

  • Több hitelt kaphatnak a lakástakarékkal gyűjtögetők. A lakástakarékpénztárak a pénzállományuk eddigi maximum 75%-a helyett, most 90%-át fordíthatják áthidaló kölcsön kifizetésére. A 10%-ot pedig, készpénzben, vagy biztonságos értékpapírban kell tartani.
  • Lerövidül a kiutalási időszak. Vagyis előbb lehet pénzhez jutni. A megtakarítási időszak vége után eddig 3 hónapot kellett várni mire kiutalták a megtakarított összeget, ez azonban júliustól 2 hónapra rövidül. Így hamarabb elkezdheti annak felhasználását. 
  • Fontos, hogy a lakástakarékok között eltérések lehetnek, főleg akár a szerződéskötési díjban. Érdemes körbejárni a piacot, hogy biztosan a legkedvezőbbet tudja kiválasztani. Ha teheti érdemes a 20 ezer forintos befizetést választani, mert ezzel érhető el, a legmagasabb állami támogatás. Sőt ha belefér a családi költségvetésbe, érdemes egy családon belül több szerződést is kötni, mert ezzel meg is többszörözheti az összeget.

 

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...