Jövő év végéig marad az ÁFA-visszatérítési támogatás

  2023. 18.

 

Jó hír az új lakást vásárlóknak, építkezőknek, ugyanis egy kormányrendeletben jelent meg, hogy jövő év végéig marad az ÁFA-visszatérítési támogatás, vagyis 2024. december 31-ig.

 

 

Jelenleg két fajta adó-visszatérítési támogatás érhető el:

  • Az új építésű lakást vásárlók visszakapják a vételár 5%-os adótartalmát abban a esetben, ha az ingatlan megvételéhez CSOK támogatást vesznek igénybe.
  • Az új lakást építők visszakaphatják a munkálatok költségének 27%-os adótartalmát legfeljebb 5 millió forint összeghatárig.

 

A két kedvezmény közös feltétele, hogy többlakásos épületben fekvő lakás esetében az ingatlan alapterülete legfeljebb 150 négyzetméter, míg egylakásos lakóépület esetén a ház alapterülete maximum 300 négyzetméter lehet.

 

Az új építésű lakások vételárának áfa tartalmáról már korábban döntött a kormány, ami így szól: A vételár továbbra is 5%-os adót tartalmaz egészen 2024. év végéig. Sőt a 2024. év végéig építési engedélyt szerzett projektek esetében a vételárat egészen 2028. végéig 5%-os ÁFA mellett lehet megfizetni. (Alapesetben egy új építésű lakás vételára 27% ÁFA-t tartalmaz.)

Most eldőlt az is, hogy CSOK támogatással vásárlók még ezt az 5%-os adót is visszaigényelhetik 2022. év végét követően is. A kedvezmény igénylési határidejét ugyanis 2024. december végéig meghosszabbították.

Fontos, hogy az adó-visszatérítés ezen formájához meg kell igényelni a CSOK támogatást is, vagyis meg kell felelni a kedvezmény valamennyi feltételének.

 

A generálkivitelezővel új házat építtetőknek is 5%-os ÁFA-t kell fizetniük, amelyet visszaigényelhetnek azok, akik a CSOK támogatást is kihasználják.

Nem kell generálkivitelezővel építkezni ahhoz, hogy a költségek ÁFA-ja visszaigényelhető legyen. Az új ingatlant építők a munkálatok költségének 27%-os ÁFA tartalmát is vissza kaphatják legfeljebb 5 millió forint összeghatárig.

Itt nem szükséges CSOK-ot igényelni, sőt meglévő, vagy vállalt gyermek sem szükséges a kedvezmény kihasználásához. Ugyanakkor az adó-visszatérítés elnyeréséhez teljesíteni kell a CSOK alapvető igénylési feltételeit.


 

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...