Hogyan rendezzük a közös lakáshitelt váláskor?

  2021. április 08.

Válás esetén érdemes a kialakult helyzetet minél előbb tudatni a bankkal, ugyanis a közösen felvett lakáshitel törlesztésének mindkét fél részéről fizetési kötelezettsége van. Amennyiben az egyik fél ezt nem teljesíti, a bank a teljes összeget behajthatja a házaspár másik tagján. Fontos tudni, hogy ez esetben az sem ad a fizetés alól felmentést, ha a pár a válásról jogerős határozattal rendelkezik, mert ez a hitelt nyújtó intézménnyel szemben fennálló kötelezettségükre nincs kihatással. De hogyan rendezzük a közös lakáshitelt váláskor? Erre többféle megoldás is létezik.

 

Hogyan rendezzük a közös lakáshitelt váláskor:

  • A felek továbbra is fele-fele arányban fizetik a lakáshitelt.
  • Az a fél fizeti tovább a lakáshitelt, amelyik a lakásban marad, vagyis az adóstárs kikerül a hitelügyletből és csak a hitelt fizető fél marad benne, mint adós. Ebben az esetben új hitelbírálat szükséges, mégpedig azért, hogy a pénzintézet meggyőződjön arról, hogy a hitelben maradó fél jövedelme elbírja a lakáshitel törlesztését. Amennyiben igen szerződésmódosítás szükséges, amit újból közjegyzői okiratba kell foglalni, és mindkét félnek alá kell írnia. Viszont, ha a hitelügyletben maradó fél jövedelme kevésnek bizonyul, újabb adóstárs bevonására van szükség.
  • Amennyiben államilag támogatott lakáshitelről van szó, nem lehet az adóstársat kiengedni a hitelből, és újat bevonni, mert ezek a hitelek személyekre szólnak. Ilyenkor érdemesebb a hitelbe maradni, mert ellenkező esetben az állami támogatást vissza kell fizetni, és a hitel piaci feltételűvé válik.
  • Az is egy megoldás lehet, hogy a felek eladják a közös ingatlant, és a vételárat előtörlesztésre fordítják, így a kölcsön lezárható.
  • Az egyik fél az ingatlanban szeretne maradni, így meg kell állapodni arról, hogy a lakásban maradó fél, hogyan vállalja át a költségeket. Ezt mindenképpen hivatalossá kell tenni, és az adásvételi szerződésben meg kell határozni az ingatlan vételárát, és hogy mennyit kap ezen felül a másik fél készpénzben, esetleg hitelben. Ha kölcsön felvételére kerül sor, akár a lakáshitel kiváltása is történhet.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...