Hogyan lehet igazolni a TB jogviszonyt a Babavárónál?

  2024. 02.

A Babaváró hitel egy nagyon kedvezményes konstrukció a családok részére. A futamidő alatt született gyerekek számától függően végleges kamatmentesség és tartozáselengedés is kapcsolódhat a támogatott kölcsönhöz. Természetesen a komoly kedvezményekért cserébe számos feltételt kell teljesíteni. Ezek közül az egyik legszigorúbb a megfelelő társadalombiztosítási jogviszony (TB jogviszony) igazolása.

 

A Babaváró hitelnél legfeljebb 11 millió forint összegű szabad felhasználású kölcsönt kaphatnak a családok. A kölcsön a futamidő első 5 évében kamatmentes, ha ezen időszakon belül gyermekük születik, akkor ez a kedvezmény a kölcsön lejáratáig megmarad. Ha a futamidő alatt megszületik a második baba, akkor elengedik a fennálló tartozás 30%-át, a harmadik gyerek érkezésekor pedig elengedik az aktuális teljes tartozást.

A különböző családtámogatások, lakástámogatások közül a Babaváró hitelnél van a legszigorúbb TB jogviszonyra vonatkozó követelmény. Itt legalább 3 éves TB jogviszonnyal kell rendelkeznie az igénylő házaspár egyik tagjának.

 

A Babaváró támogatásról szóló kormányrendelet nevesíti a különböző lehetőségeket:

 • A 2019. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 6. §-a alapján biztosított a pár egyik tagja.
 • A pár egyik tagja hazai felsőoktatási intézmény nappali képzésén vesz részt.
 • A pár egyik tagja külföldi felsőoktatási intézmény nappali tagozatán folytat tanulmányokat.
 • A pár egyik tagja valamely másik állam társadalombiztosítási rendszere által biztosított. (Magyar állampolgárok esetén lehet ez elfogadható.)


A Tbj törvény 6. §-a számos megfelelő kategóriát leír, elfogadható a:

 • munkaviszony;
 • egyéni vállalkozó (főállásban);
 • társas vállalkozó (főállásban),- szövetkezet tag (munkaviszonnyal, vállalkozási jogviszonnyal vagy megbízási jogviszonnyal);
 • álláskeresési támogatás;
 • egyházi személy;
 • mezőgazdasági őstermelő;
 • főállású kisadózó;
 • állami projektértékelői jogviszonyban álló személy. (Amennyiben az e tevékenységéből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét.)

Azt tudni kell, hogy a közmunkaprogram is megfelelő, de az elvárt 3 éven belül legfeljebb 1 év igazolható le ebből a jogviszonyból.

Nem kell, hogy a 3 év egy helyről származzon, ugyanakkor elvárás, hogy a váltások között legfeljebb 30 nap telhet el. A két munkahely közötti szünet idejével megnövelik a leigazolandó idő hosszát.

A felsőoktatási tanulmányok befejezését követően könnyítést adnak a TB jogviszony kapcsán. Ha az iskola befejezését követően 180 napon belül talál munkát, akkor az jogfolytonosnak minősül és megfelelő lehet a TB jogviszony szempontjából.


Az utolsó fél évre szigorúbb szabályok vonatkoznak. Az igényléskor, illetve az azt megelőző 180 napnak a Tbj. 6. § (1) bekezdés a), b) vagy d)–i) pontja szerinti jogviszonyban töltött időszaknak kell minősülnie. Gyakorlatilag az utolsó 180 napban már magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonnyal kell rendelkezni. Emellett még elfogadható az, ha valaki Magyarország területén dolgozik egy nemzetközi szervezetnél és emiatt külföldi társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezik.

Itt is van némi könnyítés azok számára, akik az igénylést megelőző 180. napon még külföldi TB jogviszonnyal rendelkeznek, számukra elégséges, ha az igénylést megelőző 90. naptól teljesítik a szigorúbb feltételeket, azaz az utolsó három hónapban kell magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonnyal rendelkezniük.


Milyen TB igazolás szükséges? Mivel lehet leigazolni a megfelelő jogviszonyt?

 • A Tbj 6. §-a szerinti biztosítotti jogviszonyt a területileg illetékes kormányhivatal 30 napnál nem régebbi igazolásával lehet alátámasztani.
 • A megfelelő hallgatói jogviszonyt a felsőoktatási intézmény igazolásával lehet alátámasztani.
 • A megfelelő külföldi TB jogviszonyról az adott ország hatóságának, vagy a nemzetközi szerződéssel létrehozott nemzetközi szervezetnek 30 napnál nem régebben kiállított igazolása szükséges. Illetve erről hiteles fordítást is szükséges készíttetni.
 • A külföldi felsőoktatási intézményben folytatott tanulói jogviszony esetében a külföldi iskola igazolására, illetve annak hiteles fordítására lenne szükség. Emellett elvárás, hogy a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséért felelős hatóság egyenértékűségről szóló állásfoglalása is meglegyen.

 


 

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...