Hogyan lehet egy befektetési alaphoz csatlakozni?

  2021. szeptember 01.

A befektetési alapok olyan megtakarítási formák, amelyekben egyszerre sok más befektetővel közösen helyezheti el megtakarított pénzét, megosztva ezáltal egymás között a befektetés kockázatát és költségét. Az alapokban ily módon összegyűlt pénzt az alapkezelő komoly szakértelemmel és piaci ismeretekkel rendelkező szakemberei fektetik be. Ennek köszönhetően olyan eszközökbe nyílik befektetési lehetősége, amelyeket egyéni megtakarítóként nem, vagy csak nehezen érhetne el. Az alapok szigorúan és több oldalról ellenőrzöttek, így biztos lehet abban, hogy a megtakarítása pontosan azon eszközökbe kerülnek befektetésre, amelyek az alap befektetési politikájában előre rögzítésre kerültek.

 

Hogyan lehet egy befektetési alaphoz csatlakozni?

  • Nyíltvégű alapok: A nyíltvégű alapokhoz bármelyik forgalmazási napon csatlakozhat, illetve vissza is válthatja belőle a megtakarításait. Ezek az alapok általában határozatlan futamidőre jönnek létre és Ön döntheti el, meddig tartja benne a megtakarított pénzét.
  • Zártvégű alapok: Az úgynevezett zártvégű alapokhoz csak az alap indulását megelőző jegyzési időszakban tud csatlakozni. Ezen alapok általában határozott futamidőre jönnek létre, azaz konkrét lejárattal rendelkeznek. Amennyiben a futamidő alatt mégis szüksége lenne a befektetett összegre, a zártvégű alapokat tőzsdei megbízás útján értékesíteni tudja. Ebben az esetben viszont a pillanatnyi kereslet fogja meghatározni a befektetés ellenértékét, nem pedig annak az értéke.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...