Befektetés költségei

  2021. június 10.

Bármilyen befektetést választ, nem csak a hozamát kell nézni, hanem azt is, hogy milyen költségei vannak. Fontos, hogy mire mennyit vonnak le egy befektetésnél, mert ha túl sokat, a nyereség pedig nem elég nagy, nem biztos, hogy megéri amellett a befektetés mellett dönteni. Az értékpapírszámla arra szolgál, hogy különböző befektetéseket lehessen rajta tárolni (lakossági állampapírt, befektetési alapot, részvényeket).

 


hirdetés

Az értékpapírszámla fenntartásának alapvetően kétféle rendszeres költsége van, az egyik a fix számlavezetési díj, a másik pedig az állományi díj:

  • Fix díj: Egy forintban meghatározott összeg.
  • Állományi díj: Százalékban meghatározott értéket jelent, amelyet a számlán lévő értékpapírok értéke után határoznak meg. Van olyan intézmény is, ahol a díj értékének minimumát vagy maximumát szabják meg.

A két díj eltérő rendszerességgel jelenhet meg a különböző szolgáltatóknál. Lehet havi, negyedéves, vagy éves. Az állományi díj az értékpapírszámlán lévő összegtől függően sávosan is változhat, az egyes befektetésekre pedig eltérő díjak vonatkozhatnak. A bankok, illetve a befektetési szolgáltatók eltérő díjterhelés mellett vezetik a számlákat. A hozamok mellett az is fontos, hogy a költség mennyit von el nyereségből.

Egyes szolgáltatóknál letétkezelési díjak is vannak. Ennek fizetési mechanizmusa megegyezik az állományi díjéval. Néhány befektetés megvásárlása, illetve eladása esetén is lehetnek díjak.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...