Hogyan igényelhet Babaváró hitelt idén? Igénylési feltételek!

  2023. február 10.

2019 júliusában jelent meg a Babaváró hitel. Azok a gyermeket tervező házaspárok igényelhetik, akik eleget tudnak tenni a feltételeknek. A maximálisan 10 millió forint összegű kamattámogatott hitelprogram 2024. év végéig került meghosszabbításra. A Babaváró hitel nagy népszerűségnek örvend, hiszen felhasználásnak csak a képzelet szabhat határt, ugyanis nem kell számlákat bemutatni, és utólagos igazolási kötelezettség sincs arról, hogy mire fordította a felvett összeget. A Babaváró hitel futamideje akár 20 év is lehet, ami alatt a törlesztőrészlet maximális összege 50 ezer forint. Hogyan igényelhet Babaváró hitelt idén? Mutatjuk az igénylési feltételeket.

 


hirdetés

Hogyan igényelhet Babaváró hitelt idén? Igénylési feltételek!

A kedvezmények úgy bővülnek, ahogy a gyermekek érkeznek (12 hetes magzati kortól):

 • Ha az igénylést követő 5 éven belül gyermek születik, akkor a hitel a futamidő végéig kamatmentes, a törlesztőrészletek fizetésére pedig 3 év halasztást kérhetnek.
 • A második gyermekáldással újabb három évre kérhető a törlesztés felfüggesztése, illetve a fennálló tartozás 30 százalékát elengedik.
 • Ha pedig három gyermeket tervez a család és a legfiatalabb baba is megérkezik, a teljes tartozás elengedésre kerül, így a felvett hitel vissza nem térítendő támogatássá alakul.
   

Babaváró hitel feltételei 2023-ban

Az alapvető, kormányrendeletben ismertetett feltételek 2023-ban nem módosultak, így az alábbi feltételeknek kell megfelelniük, ha igényelni szeretnék a kedvezményes hitelt:

 • Az igénylőknek nyilatkozniuk kell arról, hogy házasok, melynek valódiságát az Államkincstár ellenőrzi. Az igénylés benyújtásakor a pár mindkét tagjának 18 évesnél idősebbnek kell lennie, a feleség életkora nem haladhatja meg a 41 életévet. Mindkét félnek magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie.
 • A házaspár legalább egyik tagjának minimum 3 év folyamatos TB jogviszonyt kell igazolnia.
 • Az igénylők nem lehetnek büntetett előéletűek, nem rendelkezhetnek köztartozással, illetve egyikük sem lehet negatív státuszú KHR adós.

Ha a fenti alapfeltételeknek megfelelnek, az már egy jó kiindulási alap a hiteligényléshez, a következő bukkanó a banki hitelbírálati feltételeknek való megfelelés. A kormányrendeletben meghatározottaknál a bankok szigorúbban is eljárhatnak, amikor megvizsgálják az igénylők körülményeit.

A Babaváró hitel kedvezményei szempontjából kizárólag a szerződéskötést követően született babák számítanak. Gyermeknek számít a házasokkal közös háztartásban élő, vér szerinti vagy örökbefogadott gyermek, már a terhesség 12. hetétől.

 

A Babaváró hitel igényléshez szükséges dokumentumok:

Néhány személyes irat és igazolás benyújtása elkerülhetetlen az igényléshez, emellett vannak olyan feltételek, amelyeknek ha megfelelnek, akkor elég csak nyilatkozatot tenni a banknak.

Ezeket az iratokat mindenképp be kell mutatni:

 • személyazonosságot igazoló okmány, lakcím- és adókártya
 • 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolás (vállalkozók részére NAV jövedelemigazolás)
 • bankszámlakivonatok 3-6 hónapra visszamenőleg
 • TB jogviszony igazolása
 • nyilatkozat a házasság fennállásáról, a büntetlen előéletről és a köztartozás-mentességről 
 • várandósgondozási kiskönyv, amennyiben az igényléskor már úton van a baba

 

Van-e lehetőség elő- illetve végtörlesztésre?

Igen van, ezt díjmentesen megteheti, legyen szó a kedvezményes hitel részleges, vagy teljes visszafizetéséről. Azonban érdemes odafigyelni, hiszen nem minden esetben járnak jobban, ha élnek a lehetőséggel. Ha ugyanis a futamidő első öt évében, az első gyerek érkezése előtt fizetnék vissza a tartozás legalább felét, akkor a kapott kamattámogatást egy összegben rendezniük kellene az állam részére. Ebben az esetben, ha a baba megszületik a visszafizetést követően, de még az 5 éven belül, akkor utólag visszakapják az államtól a megfizetett kamattámogatást.

Abban az esetben viszont, ha a támogatásra való jogosultság valamilyen okból veszélybe kerül, érdemes megfontolni a visszafizetést, hiszen ilyen esetben elkerülhetők a büntetések, a később esedékes kamatok megfizetése.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...