Hogyan folyósítja a bank az építési hitelt?

  2021. április 01.

Az építési hitel a jelzáloghitelekhez tartozik, ez az egyik legbonyolultabb hitelfajta. Az építési hitel esetében a maximális hitelösszeget a fedezetként felajánlott telek értéke, illetve a ráépíteni kívánt felépítmény várható értéke együttesen határozza meg, hiszen a banki jelzálogot a kész házra fogják bejegyezni. Az építési hitel igényelhető: házépítésre, emeletráépítésre, padlás (tető)tér beépítésére (de csak ha új, külön bejáratú, önállóan forgalomképes lakást alakítunk ki), társasház, illetve többlakásos ház építésére. Az építési hitel folyósítása eltér a lakáshitel folyósításától. De hogyan folyósítja a bank az építési hitelt? Mutatjuk!

 


hirdetés

Az építési hitel esetében a folyósítás nem egy összegben történik, hanem szakaszosan utalja ki a bank, az építkezés készültségi fokának megfelelő összeget. Amint egy építési fázis befejeződik, a banki értékbecslő helyszíni szemlét végez, és ez alapján utalja a bank a következő részösszeget. Először 40%-os műszaki készültségi fokot kell teljesíteni, majd, ha ez megvan, a bank folyósítja a körülbelül 70%-os készültségi fokig elegendő pénzösszeget. Ezt követően el kell jutni a jogerős használatbavételi engedélyhez, hogy a bank az utolsó részletet is elutalja.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...