Hitelfelvételnél fontos a kamat

  2021. október 01.

Mikor hitelt vesz fel az egyik legfontosabb dolog, hogy mekkora a kamat, vagyis mennyibe fog kerülni az adott pénzösszeg. A kamattal ugyanis egyrészt a kölcsön kapott pénz árát fizeti meg, másrészt pedig azt, hogy a jövőben hogyan fog változni a pénz értéke. Egy bankjegy egy év múlva a pénz romlása, vagyis az infláció miatt kevesebbet fog érni. A hitelintézetnek pedig ezt is bele kell kalkulálnia az általa összeállított hitelkonstrukciókba.

 


hirdetés

A kamat az a pénzmennyiség, amellyel a pénzünk egy adott kamatozási időtartam alatt növekszik. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a kamat az a pénzösszeg, amit a megtakarító azért kap, mert a pénzét kölcsönadja, illetve amit az adós fizet, egyrészt mert jövőbeli pénzéért jelenbeli pénzt kap, másrészt mert más pénzét használja.

Jegybanki alapkamatnak nevezzük egy adott ország jegybankja által megállapított referencia kamatlábat. A jegybanki alapkamat mértékének megállapítása hazánkban a jegybank időszakonként ülésező monetáris tanácsának feladata.

Jegybanki kamatnak nevezzük azt a kamatot, amelyet a jegybank a kereskedelmi bankoknak fizet az MNB-nél önként elhelyezett kéthetes futamidejű kötvényeik után. A kereskedelmi bankok a jegybanki kamat ismeretében határozzák meg betéti- és hitelkamataikat. A Magyar Nemzeti Bank (ezen belül is a Monetáris Tanács) a jegybanki kamatról önállóan dönt, szintjének meghatározásával képes megvalósítani két fő célját: az árstabilitás – azaz a gazdasági növekedést leginkább elősegítő, alacsony inflációs szint – elérését, valamint a pénzügyi stabilitás fenntartását.

 

Kamatos kamat akkor keletkezik, ha egy adott időre szóló kamatot a tőkeösszeghez hozzáadva ezek együtt kamatoznak tovább. Tehát, ha 1 év alatt 4%-ot kamatozik 100 forint, a következő évben 104 forintot kell visszafizetni. A következő évben viszont már 104 forintos tőkeösszeg 4%-os kamatát számolják, vagyis a rákövetkező évben már 108.16 forintot és így tovább.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...