Milyen hibákat követnek el az emberek hitelfelvételnél?

  2021. április 01.

Sokan vesznek fel kölcsönt, viszont a hitelfelvevők nem elég körültekintőek, ezért előfordul, hogy hibáznak. Milyen hibákat követnek el az emberek hitelfelvételnél? Most megtudhatja! Hitelfelvétel előtt hasonlítsa össze a bankok ajánlatait. Erre jó megoldás lehet a Hitelmax hitelkalkulátora. Csak be kell írnia a rendszerbe adatait, és azok alapján kilistázza azokat a pénzintézeteket, ahol esélye lehet a hitelfelvételre. Önnek csak ki kell választania a legszimpatikusabbat.

 

A bankok sokszor adnak kedvezményt azoknak, akik vállalják, hogy az intézmény ügyfeleivé válnak. Egy nagyobb összegű hitel felvételénél élni kell ezzel a lehetőséggel. Valószínűleg a hitelintézet arra fogja Önt buzdítani, hogy kis összegű hitelfelvételnél is nyisson náluk folyószámlát. De valójában ez megéri-e?

A hitelt nyújtó intézmények nem csak a kamatokból élnek, hanem különféle szolgáltatásokból (számlavezetési díj, kártya-kiállítási díj, stb.) is. Ezért nekik nem mindegy, hogy a hiteligénylő folyószámlát is nyit-e a náluk, vagy sem. Ha igen a bank többnyire kamatkedvezményeket ad cserébe.


hirdetés

 

Amennyiben nagy összegű hitelről van szó, akkor is érdemes bankot váltani, ha kifejezetten erre nincs kedvezmény, de a kamat még így is alacsonyabb. A hitelfelvevők nagy része nem így gondolkodik. Általában aki hitelt szeretne felvenni, bemegy a folyószámláját vezető bankhoz, és felveszi ott a kölcsönt.

A hitelintézetek között nagy eltérések vannak, így elmondható, hogy egy nagyobb összeg felvételénél érdemes bankot váltani, hiszen a törlesztők között tízezres, a teljes visszafizetendő összegeknél pedig a különbség milliós nagyságú is lehet.

A bank akkor jól jár, ha kis összegű személyi kölcsön felvételekor is nyit nála folyószámlát. De vajon érdemes saját bankjától kölcsönt felvenni kis összegben, vagy válasszon egy kedvezőbb ajánlatot?

 

Nézzünk egy példát! Egy 500 ezer forintos hitelfelvételnél körülbelül 3 ezer forintos eltérés lehet havonta a különböző bankok törlesztőrészletei között. Ez nem tűnik soknak, viszont ha megnézzük mondjuk egy 60 hónapos futamidő alatt kifizetett összeggel, akkor már százezres a különbség. Egy rossz döntéssel majdnem a felvett összeg 25-30%-ának megfelelő összeget is bukhat.

 

Legyen tudatos, ha hitelfelvételről van szó, mert ezzel sokat spórolhat. Minél kevésbé tudatos valaki, annál sérülékenyebb pénzügyileg. Sajnos a magyarok a pénzügyekben nem túl tájékozottak, így ez okozhatja a legtöbb kellemetlenséget hitelfelvételkor. Ha úgy gondolja egyedül nem boldogul a hitelfelvétellel, bízzon meg egy szakembert, mert, mint azt már fentebb is írtuk, egy rosszul megválasztott hitellel, akár több száz ezer, sőt több millió forintot is bukhat.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...