Hasznos információk a hitelkártyáról!

  2017. szeptember 20.

 

Gondolkodik egy hitelkártyán, de még nem tudja milyen kötelezettségekkel jár, és milyen anyagi vonzata van? Sokan óvakodnak a hitelkártyától, hiszen a köztudatban az él, hogy magas kamatokkal és kockázatokkal jár megléte, de ez valójában a legtöbb esetben egyáltalán nem igaz. 

 

Hogyan működik a hitelkártya?

A hitelkártyát igénylő személy jövedelmét vizsgálja meg először a bank, amely alapján meghatároz egy hitelkeretet, amit kamatmentesen fel lehet használni vásárlásokra. A havi számlazárást követően (ami bankonként eltérő lehet, minden hónap 15-21-ig) a pénzt maradéktalanul vissza kell fizetni a banknak. Valójában kamatmentesen költhető a bank pénze mindaddig, amíg minden hónapban időben kifizetésre kerül a levásárolt összeg. A kamatmentes időszak általában egy hónap +15 nap türelmi időt jelent. 

A hitelkártya önmagában nem jelent semmilyen kötelezettséget, mindössze anyagi biztonságot nyújthat váratlan kiadások esetén. Tehát, első sorban akkor érdemes használni, ha hirtelen megszorul pénzügyileg.


Mi történik, ha a levásárolt összeg nem kerül visszafizetésre?

A hitelkártya használata ellenében bizonyos időközönként határidőre kell kifizetni a levásárolt összeget. Abban az esetben, ha a tartozás nem egyenlítődik ki a határidő napjáig, a bank a hirdetményben megfogalmazott kamatot számolja fel, ezzel megnövelve a tartozás összegét annak kifizetéséig. 

 

Milyen kedvezmények társulnak a hitelkártyához?

Érdemes tudni, hogy az anyagi biztonság érzete mellett a hitelkártya számos kedvezménnyel is jár. A legtöbb bank a hitelkártya használóit kedvezményekre, illetve árengedményre jogosítja fel kereskedőknél, boltokban, web áruházakban történő vásárláskor. Továbbá létezik pontgyűjtés, melyeket a web áruházakban lehet beváltani, illetve a legelterjedtebb kedvezmény, hogy a hitelkártyával történő vásárlás esetében a vásárlások bizonyos %-át visszatéríti a hitelintézet a hitelszámlára. A pénzvisszatérítés 1-8% között mozog, amíg a vásárlások engedményei a partnerüzletekben akár 10-20%-osak is lehetnek.

 

Mennyibe kerül?

Ez az összeg bankonként eltérő, de átlagosan az éves kártyahasználati díj 8.000 Ft körül mozog, ami jellemzően az első évben 0 Ft, a számlavezetési díj 300 Ft, az SMS szolgáltatás díja havonta 300 Ft, és ingyenes a vásárlás a kártyával. 

 

 

 

 

 

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...