Hány százalék önerő szükséges ingatlanvásárláskor?

  2021. április 26.

Amennyiben egy lakás megvásárlásához szeretne hitelt igényelni, akkor az Ön által kért hitel nagyságától függetlenül szüksége lesz önerőre. Ennek mértéke nagyban függ a hitelösszegtől, illetve az ingatlan értékétől is. A bankok csak akkor folyósítják a kívánt pénzösszeget, ha a hitelfelvevő hozzáteszi a minimálisan elvárt önrészt, vagyis az önerőt. Hogy hány százalék önerő szükséges ingatlanvásárláskor, azt jogszabály határozza meg.

 

Hogy mekkora összegű lakáshitelt kaphat, sok minden befolyásolja. A bankok alaposan megvizsgálják a hiteligénylőt a hitelfelvételi szempontok alapján. Lakáshitelek esetén van egy jogszabály által meghatározott finanszírozási korlát. Ez forint alapú hitelkonstrukciók esetén, a célingatlan forgalmi értékének 80%-a. Ez nem jelenti azt, hogy ekkora összegű lakáshitel felvehető, és ehhez, csak 20% önerő szükséges. A hitelintézetek saját finanszírozási aránya ennél kisebb mértékű jelzáloghitel felvételét teszi lehetővé, a minimális önerő mértéke is általában több, mint 20%.


hirdetés

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...