Mi számít önerőnek ingatlanvásárláskor?

  2021. április 26.

Hitelfelvétel előtt a hitelfelvevőnek általában munkáltatói igazolással, bankszámlakivonattal, jövedelemigazolással és a közüzemi számlái másolatával kell alátámasztania a fizetőképességét. Amennyiben a felvenni kívánt hitel önerő alapú, akkor az önerő igazolásának bemutatása is szükséges, e nélkül a pénzintézetek nem folyósítanak. A hivatalos dokumentum igazolja, hogy az ügyfél befizette a hitelfelvételhez szükséges saját részt, vagy rendelkezik az önerőnek minősülő vagyonnal. Mi számít önerőnek ingatlanvásárláskor?

 

Az önerő nem csak készpénz lehet. Az önerőbe beleszámíthat a lakáscélú megtakarítás; önkormányzat által nyújtott munkáltatói hitelek, támogatások; plusz ingatlanfedezet; CSOK, Babaváró hitel.

Ingatlanvásárlás esetén törvény írja elő, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan piaci értékének maximum 80%-át finanszírozzák a bankok, vagyis minimum 20% önerőre van szüksége a lakásvásárlóknak. Sok esetben a hitelt nyújtó intézmények ennél szigorúbbak, és magasabb összegű önerőt várnak el az adóstól.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...