Gyorsan pénzre van szüksége? Milyen hitelt válasszon?

  2024. 19.

Előfordulhat, hogy gyorsan hitelre van szüksége. Ebben a helyzetben a legtöbbször az idő a legfontosabb tényező, és nem a kölcsön egyéb paraméterei. De, ha gyorsan pénzre van szüksége, milyen hitelt válasszon? Gyorskölcsönből is többféle lehetőség közül választhat. Most megmutatjuk, hogy mikor, melyik megoldást érdemes választania, mik az előnyei és hátrányai az egyes hiteltípusoknak.

Azokat a hiteleket nevezik gyorskölcsönnek, amelyeknél az igénylés és az összeg folyósítása között legfeljebb 1-2 nap telik el. Bizonyos esetekben ez az idő 1-2 órára is csökkenhet. Jellemzően szabad felhasználású, kisebb összegűek, és rövid futamidőre folyósítják a bankok. Nem szabad elfogadni az első gyorsnak tűnő megoldást, hiszen többféle hitel is megfelelhet a kritériumoknak, az egyes megoldásoknak pedig megvan a maga előnye és hátránya.


Gyorsan pénzre van szüksége? Milyen hitelt válasszon?


Személyi kölcsön

A legnépszerűbb fedezetlen kölcsön, rövid bírálati idő mellett kaphat egy összeget, melyet a futamidő alatt egyenlő részletekben kell visszafizeti. Az átlagos átfutási idő 2-5 munkanap, de a személyi kölcsönnél is előfordulhat, hogy a hitelkérelem benyújtását követően órákon belül a számlára kerül a pénz. A kölcsön jellemzően szabad felhasználású. A személyi kölcsön

kamata az alternatívákhoz képest kedvező, 16,0% – 20,7% körüli.


Folyószámlahitel

A folyószámlahitel a meglévő bankszámlához kapcsolódó hitelkeret. Vásárlás, készpénzfelvétel során ebből a keretből is költhet. Ha valamilyen jóváírás érkezik a számlára, akkor első körben az elhasznált keretet tölti vissza, a maradék összeg pedig pozitív egyenlegként jelenik meg a számlán.

A folyószámlahitel bírálati ideje is változó. Néhány perctől pár napig is eltarthat. A gyorsaság itt egészen más okokból merül fel, a megigényelt és jóváhagyott hitelkeretet ugyanis bármikor elkölthetjük, utána pedig visszatölthetjük. A hitelkeretet szabadon elköltheti. Kamata magasabb a személyi kölcsön kamatánál, THM értéke 36,21% körül van, viszont az igénybe vehető hitelösszeg alacsonyabb.

 

Hitelkártya

A hitelkártya kicsit hasonlít a folyószámlahitelhez. Itt is kap egy hitelkeretet a banktól, melyből tud költeni, majd visszatölteni azt, ezáltal újra felhasználhatja az összeget. Itt azonban ezt nem a sima számla mögé állítják be, hanem egy külön technikai számlára, melyhez egy speciális kártya, vagyis a hitelkártya segítségével férhet hozzá.

A hitelkártya esetében más kategóriába esik a vásárlás és a készpénzfelvétel. Utóbbira mindig kamatot kell fizetni, az előbbinél azonban lehet egy akár 45 napos kamatmentes időszak is. A hitelkártyáknál mindig van egy fix hosszúságú periódus, ez jellemzően 30 nap. Erre jön még rá egy türelmi időszak, ez jellemzően 15 nap. Ha az adott periódusban csak vásárolt és maradéktalanul visszatölti az összeget a türelmi idő alatt, akkor nem kell a használt pénz után kamatot fizetni. Sőt még ajándék, plusz jóváírást is kaphat a hitelkeretére. Ez jellemzően a vásárolt összeg 1-4%-a szokott lenni.

Rossz használat esetén a hitelkártya az egyik legdrágább hiteltípus, az eddigiek közül, ennek a legmagasabb a THM értéke, elérheti a 49,23%-ot. Ez az igen magas kamatnak köszönhető, melyet például a készpénzfelvétel után mindenképpen meg kell fizetni. De a vásárlások sem kamatmentesek, amennyiben nem tudja maradéktalanul visszafizetni az elhasznált összeget. Vannak szabályok is, hogy mekkora összeget kell minimum rendezni a türelmi idő alatt, ha ezt nem teszi meg, akkor további költségekre kell számítani.

 

Áruhitel

Az áruhitel egyfajta személyi hitelnek is tekinthető. Kap egy meghatározott összeget, melyet egy adott futamidő és kamat mellett kellene visszafizetni. A kamat igen kedvező lehet, még 0%-os THM mellett is találni áruhitelt. Az igénylés is nagyon gyors, sokszor a vásárlás végén történik meg az elbírálás is.

A sok előny mellett azért hátránya is van az áruhitelnek. Mindig egy adott boltban egy adott termék megvásárlására szolgál, másra nem fordítható az összeg. Nem lehet tudni például, hogy az adott áru ezen a helyen a legolcsóbb-e. Ha pedig nincs még meg a konkrét termék, akkor az áruhitel nem is jöhet szóba.

 

 


 

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...