Egyre több a beragadt ingatlan Budapest egyes kerületeiben!

2017-12-19

Friss felmérések szerint egyre több időbe telik az ingatlanok eladása Budapest VIII. és a IX. kerületeiben. Ennek okai között szerepelhet, hogy az eladók nagyon elszálltak az árakkal, az eladásra kínált otthonukat irreálisan magas áron szeretnék eladni. Ennek eredményeképpen a vevők inkább egy kategóriával feljebbi ingatlanokat tekintenek meg, és az árkülönbözetet hitel segítségével oldják meg. A lakáspiaci árak szüntelenül növekednek, az eladók emiatt is tartják a magas árakat azt remélve, hogy ennyiért el is tudják adni lakásukat.


Egy VIII. kerületi és egy IX. kerületi ingatlaniroda szerint manapság nem lehet eladni egy ingatlant horrorisztikus áron, hiszen akkor nem érdeklődnek a vevők, és az eladó kénytelen lejjebb vinni az árat.


hirdetés

Példaként, egy budapesti, jó környéken lévő, jó állapotú 3. emeleti 50 négyzetméteres lakást a tulajdonos 26 millió forintért árul. Mivel a tulajdonosnak sürgős az ingatlana eladása, ezért 3 hónap múlva az értékesítéskor 22,5 millió forintért tudta csak eladni a lakását. Engednie kellett az árból, hiszen nem érdeklődtek az ingatlan iránt, időt vesztett amikor 26 millió forintért árulta, így muszáj volt lejjebb vinnie az árát, hogy elkeljen.

 

A változó piaci helyzet miatt előfordul némely esetekben, hogy nem lehet eladni egy ingatlant. Ahhoz, hogy valóban eladhatóvá váljon az ingatlan, szükséges egy reális ár meghatározása, hiszen a piaci áron lévő ingatlanok hamarabb elkelnek, mint a túlárazottak. A túlárazott ingatlanok esetében fordul elő, hogy beragadnak a piacon és nehezen eladhatóvá válnak. A tavalyi évben többen vásároltak ingatlant a piaci ár felett mint idén, így már nem jellemző a túlárazott ingatlanok sikeres eladása. Az eladók sok esetben nem hiszik el, hogy nem fog elkelni a lakásuk az elképzelt áron, illetve egyes esetekben direkt árulják drágábban ingatlanjaikat, hogy abból még alkudni lehessen. Viszont az eladók csak abban az esetben csökkentenek az eladási árból, ha már tényleg hónapokon át nem sikerült eladni az ingatlant, illetve, ha már szinte nem is jön egy érdeklődő sem.

 

Melyik ingatlanokat keresik a legtöbben?

A friss felmérések azt mutatják, hogy Budapest kerületeiben a másfél-kétszobás, 50 négyzetméter körüli, nem egybenyíló szobás lakásokat keresik a legtöbben. A VIII-IX. kerületben leginkább a központi fekvésű utcákban, az egyetemek közelében, illetve a Corvin-negyedben lévő lakások a keresettek, de egyes érdeklődőknek pedig az a fontos, hogy közel legyen a metróhoz az ingatlan. Az olcsóbb ingatlanokra is nagy a kereslet, ezek nagyjából 15 millió forint körüliek. Az ilyen árkategóriában levő lakások zöme felújítandó, kicsi, illetve olyan házban található ahol nincsen lift.