Egyre több a beragadt ingatlan Budapest egyes kerületeiben!

  2017. december 19.

Friss felmérések szerint egyre több időbe telik az ingatlanok eladása Budapest VIII. és a IX. kerületeiben. Ennek oka lehet, hogy az eladók nagyon elszálltak az árakkal, az eladásra kínált otthonukat irreálisan magas áron szeretnék eladni. A vevők így inkább más kerületekben, az egy árkategóriával feljebbi ingatlanokat tekintik meg, és az árkülönbözetet hitel segítségével pótolják. A lakáspiaci árak szüntelenül növekednek, az eladók emiatt is tartják a magas árakat, azt remélve, hogy úgy is el tudják adni lakásukat.


Egy VIII. kerületi és egy IX. kerületi ingatlaniroda szerint manapság nem lehet eladni egy ingatlant horrorisztikus áron, hiszen akkor nem érdeklődnek a vevők, így az eladó kénytelen lejjebb vinni az árat.

Példaként, egy budapesti, jó környéken lévő, jó állapotú 3. emeleti 50 négyzetméteres lakást a tulajdonos 26 millió forintért árul. Mivel a tulajdonosnak sürgős az ingatlana eladása, ezért 3 hónap múlva az értékesítéskor már csak 22,5 millió forintért tudta eladni a lakását. Engednie kellett az árból, hiszen nem érdeklődtek az ingatlan iránt, időt vesztett amikor 26 millió forintért árulta, így muszáj volt lejjebb vinnie az árát, hogy elkeljen a lakás.


hirdetés

 

A változó piaci helyzet miatt előfordul némely esetekben, hogy nem lehet eladni egy ingatlant. Ahhoz, hogy valóban eladhatóvá váljon az ingatlan, szükséges egy reális ár meghatározása, hiszen a piaci áron lévő ingatlanok hamarabb elkelnek, mint a túlárazottak. A túlárazott ingatlanok esetében fordul elő, hogy beragadnak a piacon és nehezen eladhatóvá válnak. A tavalyi évben többen vásároltak ingatlant a piaci ár felett mint idén, így már nem jellemző a túlárazott ingatlanok sikeres eladása. Az eladók sokszor nem hiszik el, hogy nem fog elkelni lakásuk az elképzelt áron. Sok esetben viszont direkt árulják drágábban ingatlanjaikat az emberek, hogy abból még alkudni lehessen. Az eladók csak abban az esetben csökkentenek az eladási árból, ha már hónapokon át nem sikerült értékesíteni az ingatlant, illetve, ha már szinte egyetlen érdeklődő sem jön.

 

Melyik ingatlanokat keresik a legtöbben?

A friss felmérések azt mutatják, hogy Budapest kerületeiben a másfél-kétszobás, 50 négyzetméter körüli, nem egybenyíló szobás lakásokat keresik a legtöbben. A VIII-IX. kerületben leginkább a központi fekvésű utcákban, az egyetemek közelében, illetve a Corvin-negyedben lévő lakások a keresettek. Egyes érdeklődők a közlekedés miatt a metróközeli ingatlanokat részesítik előnyben.

Az olcsóbb ingatlanokra is nagy a kereslet, ezek nagyjából 15 millió forint körüliek. Az ilyen árkategóriában levő lakások zöme felújítandó, kicsi, illetve olyan házban található ahol nincsen lift.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...