Egyre népszerűbb hazánkban a bankkártya használata

  2017. szeptember 14.

A bankkártya népszerűsége az internet elterjedésével hozható összefüggésbe, ami a 90-es évekre tehető. Ezt a szabványos méretű információ-hordozó műanyag plasztik lapot a bank adja a nála számlát vezető ügyfeleinek. A bankkártya mindig a kibocsátó bank tulajdona, a használatára jogosult pedig a kártya birtokosa. A bankkártya egy olyan készpénzfizetést helyettesítő eszköz, amely nélkül már el sem lehet képzelni életünket. Az emberek nagy része erre kapja fizetését, illetve számos tranzakciót hajt végre segítségével, anélkül, hogy készpénzt tartana magánál.

 

Napjainkban több mint kilenc millió bankkártyát használnak. Nagy előnye, hogy bármikor készpénzhez juthat akkor is, amikor a bankfiók esetleg már zárva tart. Általában bankszámlához kapcsolódik, használatának fedezetéül pedig a számlán levő pénzösszeg, vagy a számlához kapcsolódó hitelkeret szolgál. Ha ezek valamelyike elfogy, nem tudja használni a kártyát.

A bankkártyák területén is folyamatos a fejlődés, mint más technikai területeken. Itt nagy előrelépés volt például a PayPass rendszer kialakítása. A PayPass kártyák új fizetési technológiával vannak ellátva, így 5000 forintig egy érintéssel lehet velük fizetni, amivel meggyorsítható a vásárlás. Egy tranzakció, körülbelül 5 másodpercet vesz igénybe. Valószínűleg ez is nagyban hozzájárult a nagy népszerűséghez. Egy év alatt az érintéses fizetések aránya kétszeresére (67,8 millió), a vásárlások összértéke pedig két és félszeresére (323 milliárd forint) ugrott.

 

A lakossági ügyfelek körében látványosan nőtt a kártyás fizetések száma és az ehhez kapcsolódó forgalom. A készpénzmentes megoldások, ezen belül a bankkártyás és különböző elektronikus fizetési megoldások népszerűsége világszerte és Magyarországon is dinamikusan nő.


hirdetés

Az elmúlt években még az jellemezte a lakosság nagy részét, hogy a bankszámlára érkező fizetésük több, mint felét felvették készpénzben, és ebből fizették csekkjeiket, illetve egyéb kiadásaikat. Napjainkban ez már nem így van. Egyre többen egyre bátrabban, és tudatosabban használják bankkártyájukat.

 

Ma már mintegy 108 ezer helyen fogadnak el bankkártyát. A kormány nagy összegekkel támogatja, a POS-terminálok (Point of Sale-Terminals, az üzletekben és egyéb elárusítóhelyeken felszerelt terminálok) telepítését hazánkban. Ennek köszönhetően még több helyen válik elérhetővé a bankkártyás fizetés, amivel együtt népszerűsége is tovább nő. 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...