Egy vállalkozás hány évre kaphat hitelt?

  2017. december 28.

Egy vállalkozás hitelének kiválasztásánál a legtöbb vállalkozó hosszú futamidejű hitelt választ, lehetőleg 15 évre szólot. Ennek oka, hogy a havi törlesztőrészlet ne terhelje meg a vállakozást, pláne ne a kezdeti időszakokban. De mi a helyzet abban az esetben, ha a kitermelt profit nem éri el az éves törlesztőrészlet összegét? Ilyen esetekben sem kell kétségbe esni, van rá megoldás.

 


hirdetés

A hitel maximális futamideje nem lehet hosszabb, mint a megfinanszírozott eszköz amortizációs ideje. Eszerint, a hitel tárgyát a hitel biztosítéka képezi, de lehet akár ingatlan is. Arra kell figyelni, hogy a hitel összege ne haladja meg a megfinanszírozott céghez szükséges eszközök aktuális értékét, hiszen az azt jelentené, hogy a hitel mögött nincs biztosíték, és csőd, vagy törlesztőrészlet nemfizetése esetén a bank nem tudja tovább értékesíteni a piacon.

Tény szerint:

  • IT eszközök vásárlása esetén 3 év alatt le kell írni a teljes értéket, a maximálisan adható futamidő 3 év.
  • Gépjárművek, traktorok, munkagépek vásárlásakor 5 év a maximálisan adható futamidő.
  • Ingatlanok, épületek vásárlása esetén lényeges szempont az épület szerkezete. Eszerint maximum 10-15 évre ad a bank hitelt.
  • Abban az esetben, ha épületet vásárolna, és mellé IT eszközöket, illetve akár gépjárműveket is, akkor hosszabb amortizációs idő vehető figyelembe.

 

Amortizációs kulcs

Az amortizációs kulcs más néven értékcsökkenés, mely az  elhasználódásának, műszaki, gazdasági avulásának pénzben kifejezett értéke. Vannak esetek, amelyeknél a bankok felszámolnak egy bizonyos százalék amortizációs kulcsot, melyek a következők:

  • gépjárművek, traktorok, munkagépek vétele esetén 20%
  • ingatlanok, épületek esetén 2-6% közötti 
     

A hitel futamidejének megállapításánál fontos tényező az amortizációs idő, illetve a hiteligénylő cég éves profitja. Lényeges annak a szabadon felhasználható összegnek a kiszámolása, ami a költségek és adók megfizetését követően megmarad a cég kasszájában, az adott évben befolyt árbevételből.

A bankok szerint az a cég tudja visszafizetni biztonsággal a hitelt, amelynek az éves profitja 1,2-szer – 1,3-szor nagyobb, mint a felvett hitel éves tőke, és kamatfizetési kötelezettsége.


Mi a helyzet, ha nem elegendő a profit a felvett hitel éves törlesztőrészletére?

Ebben az esetben lehetőség van maradványérték mellett történő hitelfelvételre is, miszerint a hitel futamideje végén a tőketartozás nem nullázódik le, hanem egy előre meghatározott összeg fennmarad belőle. A fennmaradt összeget a hitel futamidejének lejáratakor ki lehet váltani egy újabb hitelre, amely azért is tűnik jó megoldásnak, mert a korábbi céges múlt tapasztalatai miatt, könnyebb egy új hitelhez hozzájutni, valamint kedvezőbb feltételeket kaphat. Ezáltal a havi törlesztőrészlet is csökkenhet, és így kevesebb teher hárul a cégre.

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...