Csökken a fapados bankszámlák ára! Vajon érdemes ezt választani?

  2023. április 18.

A 262/2016. (VIII. 31.) Korm. rendelet módosítástervezete az alapszámla jellemzőiről és díjazásáról szól, amelyben az úgynevezett „fapados bankszámla” maximális díját kívánták lefaragni. A művelet sikeres volt, ami azt jelenti, hogy ezek a számlák nem kerülhetnek majd többe havi 1000 forintnál. Tehát csökken a fapados bankszámlák ára! Vajon érdemes ezt választani?

 

Az MNB (Magyar Nemzeti Bank) szerint a magyarországi pénzintézetek drágán kínáljál számlavezetési szolgáltatásaikat. Első lépésként, hogy olcsóbbak lehessenek a bankszámlák, még 2016-ban arra kötelezték a bankokat, hogy úgynevezett alapszámlákat kínáljanak, amelyek kedvezményes díjjal teszik elérhetővé az alapvető banki szolgáltatásokat (készpénz felvétele és befizetése, eseti utalás, állandó átutalási és csoportos beszedési megbízás, bankkártya).

A „fapados” bankszámlák maximális díját a mindenkori bruttó minimálbér összegéhez kötötték, eszerint annak díja nem haladhatja meg az előző évi bruttó minimálbér 1,5%-át. Mivel a 2016-os induláskor az előző évi bruttó minimálbér 105 ezer forint volt, az alapszámlák díjának maximumát kezdetben 1575 forintban határozták meg.

 

Az alapszámlák maximális havi díját a megelőző év utolsó munkanapján érvényes minimálbér bruttó összegéhez kötötték.  A béremelés drágulást eredményezett, így viszont már akadtak kedvezőbb ajánlatok a piacon. Például a 2022-es minimálbér bruttó összege 200 000 forint volt, ez alapján pedig akár havi 3 000 forintot is elkérhetnek a bankok, a 2023-ban érvényes 232 000 forintos minimálbér pedig 3 480 forintos havi díjat tenne lehetővé jövőre.

Erre reagált a törvényalkotó azzal, hogy az új kormányrendeletben a minimálbár 0,5%-ában határozta meg az árplafont, így havi 1000 forintnál, vagyis évi 12 000 forintnál nem kerülhetnek majd többe a bankszámlák. A változás július 1-jén lép hatályba.


Az alapszámla díja pusztán havi díj, az összeg tartalmaz:

  • Havonta két alkalommal, összesen 150 000 forint összegű készpénzfelvételt bármelyik hazai forint ATM-ből.
  • Egy alkalommal (maximum 50 ezer forint összegű) díjmentes készpénzfelvételt saját bankfiókban.
  • Havi négy darab rendszeres átutalási megbízást összesen legfeljebb 100 ezer forint értékben.

 

A fapados számla esetében azonban megkötések is vannak: a számlának egyetlen tulajdonosa lehet, ez a személy pedig nem rendelkezhet másik folyószámlával, valamint a számlához hitelkeret sem kapcsolódhat.

Az erősen árcsökkentett alapszámla jó ajánlatnak tűnik. A legnagyobb konkurenciát egyértelműen az ingyenes számlák jelentik, amelyeknél nem csak havi díj nincs, hanem bizonyos feltételekkel az utalás, a csoportos beszedési és állandó átutalási megbízás, valamint a bankkártya is költségmentes, így optimális esetben egyetlen fillért sem kell fizetni a bankolásért.

Az ingyenes számlák esetében feltétel, hogy valamekkora összegű jóváírás érkezzen a számlára, ennek nagysága számlától függően 75 000 – 1 000 000 forint lehet. Az alapszámlánál nincs ilyen elvárás, így annak, aki nem tud vagy akar havi jóváírást vállalni, már megfontolandó lehet ezt választani.

 

Az alapszámla kedvező lehet az új feltételekkel, főleg akkor, ha nem tud jóváírást vagy jövedelemérkeztetést vállalni a számlavezető banknál. Lényeges megkötés, hogy nem lehet a számla tulajdonosának másik folyószámlája. Általában ez akkor jelent problámát, ha a masik számlát egy hitel kamatkedvezménye miatt nyitották, mert ennek felmondása valószínűleg komoly anyagi veszteséggel járna.

Amennyiben azonban vállalható a jövedelemérkeztetés vagy a meghatározott összegű havi jóváírás, akkor egy ingyenes bankszámla kifizetődőbb, már csak azért is, mert ezeknél nincs olyan megkötés, hogy nem lehetne mellette más banknál számlája a tulajdonosnak.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...