Az 5%-os ÁFA is visszaigényelhető lesz CSOK mellett

  2020. október 15.

A kormány a családok védelmében egy újabb családvédelmi akciótervet tervez, amelynek kiemelt területe az otthonteremtés, és az, hogy az új építésű otthonokat vásárlók olcsóbban juthassanak hozzá az ingatlanokhoz. Ezzel még több pénzhez jutnak, akik CSOK-kal vásárolnak új építésű ingatlant, ugyanis januártól a csökkentett, 5%-os ÁFA is visszaigényelhető lesz CSOK mellett.

 

Novák Katalin szerint az otthonteremtési program hozzájárul a gazdasági növekedéshez, munkát ad a lakosságnak és családokat segít új ingatlant vásárolni. Fontosnak tartja azt is, hogy a koronavírus-járvány ellenére is minél több embernek legyen munkája, és tisztességes fizetése. Kiemelte, hogy a 2015-ben bevezetett CSOK-kal 150 ezernél is több család otthonteremtéséhez járult hozzá a kormány közel 500 milliárd forinttal. A cél pedig az, hogy a jövőben is fokozottan tudják segíteni a családokat.

 

A tervezett áfacsökkentéssel ha valaki 2021. január elseje után új építésű ingatlant vásárol - ami lakás esetén nem haladja meg a 150, háznál a 300 négyzetméteres alapterületet -, akkor a mostani 27%-os áfa helyett csak 5%-ot kell fizetnie. Ez egy 30 milliós lakásnál a 6,5 milliós megtakarításon túl további 1,5 milliós visszaigénylést jelent, az 50 milliósnál pedig a 11 milliós megtakarítás mellett további 2,5 milliót, ami biztosan a családoknál marad, mert ők igényelhetik vissza az áfatartalmat.

A miniszter szerint az a jó támogatás, ami a lehető legszélesebb kör számára elérhető, ráadásul a legegyszerűbben, viszont nem ad lehetőséget a visszaélésre. A CSOK a tapasztalatok szerint 2015 óta így működik, ezért kötötték össze az áfa-visszaigénylési lehetőséget a CSOK-kal.

 

A CSOK-ot a gyermekeiket egyedül nevelő szülők is igénybe vehetik már meglévő gyermekeik után, használt ingatlanhoz is felhasználható, és már egy gyermek vállalása esetén, illetve gyermeket tervező házaspároknak is jár a támogatás.


hirdetés

Nagycsaládosok esetében az igénylők a Babaváró támogatást is teljes egészében meg tudják tartani, amihez hozzájön a CSOK, és még felvehetnek egy 15 millió forintos, garantáltan 3% alatti kedvezményes kamatozású, hosszú futamidejű kölcsönt.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...