Átvilágítják a bankok ügyfeleiket

  2019. április 08.

Szigorít a Magyar Bankszövetség, a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium. A pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvény (Pmt.) előírása szerint június 26-áig átvilágítják a bankok ügyfeleiket. A 2017 júniusában életbe lépett törvény nemcsak a banki, hanem az egészségpénztári, életbiztosítási ügyfelekre is vonatkozik. Aki az elmúlt két évben nyitott bankszámlát, annak nem kell azonosítania magát. A pénzintézetek nyilvántartásai szerint az ügyfelek nagy része érintett.

 

Átvilágítják a bankok ügyfeleiket

A folyamat a következő

  • Az átvilágítás során a lakossági ügyfelek személyi okmányát, illetve lakcímkártyáját lemásolja a bank, majd az ügyfélnek alá kell írnia egy dokumentumot, amelyben nyilatkozatot tesz arról, hogy nem közszereplő, és nem politikus.
  • Vállalati ügyfelek esetén a cég nevében eljáró megbízott szintén személyazonosságát, illetve lakcímét kell igazolja, továbbá adószámát is meg kell adnia a teljeskörű ügyfél-azonosításhoz. A szolgáltatóknak új adatokat kell rögzíteniük, ezért szükséges a tényleges tulajdonosról tett nyilatkozatok újbóli beszerzése.

 

A pénzintézetek nyilvántartásai szerint az ügyfelek jelentős részéről még nem állnak rendelkezésre a Pmt. új előírásainak megfelelő, a teljes körű ügyfél-átvilágításhoz szükséges adatok és dokumentumok. A hiányos adatokkal, dokumentumokkal rendelkező, érintett ügyfeleiket a szolgáltatók a szükséges teendőkről részletesen tájékoztatják. A pénzügyi intézmények értesítését követően érdemes mielőbb eleget tenni az adatpótlásra. Az ügyfelek átvilágításának hiányában 2019. június 27-től az adott bankok, takarékszövetkezetek vagy egyéb kötelezett pénzügyi intézmények nem teljesíthetik az érintett fogyasztók vagy vállalati ügyfelek megbízásait.

 

A folyamat többféle módon is végrehajtható

  • Személyesen a számlavezető bankban.
  • Tavaly októberben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyminisztérium közleményben szólt arról, hogy az ügyfelek a még hiányzó okmánymásolatokat és nyilatkozatot akár postán is beadhatják. Fontos, hogy a másolatok megfelelő minőségűek, az ügyféladatok jól láthatók legyenek, s ez alapján az ügyfél egyértelműen azonosítható a korábbi átvilágításon már átesett személlyel.
  • Több banknál lehetőség van arra is, hogy az ügyfelek az ügyintézővel élő videokapcsolat segítségével essenek át a teljes körű ügyfél-átvilágításon. Erről a lehetőségről az adott hitelintézetek honlapjain, telefonos ügyfélszolgálatain kérhető felvilágosítás.
  • A rendelet emellett lehetővé teszi a nyilatkozatok netbankon történő beküldését is, ennek részletes igénybevételi lehetőségéről a pénzügyi intézmények adnak tájékoztatást az ügyfeleknek.

 

Mit profitának ebből a fogyasztók?

Kérdés, hogy Ön, mint fogyasztó, mit profitálhat ebből? Adott esetben felülvizsgálhatja meglevő bankszámláját, és átnézheti a piacon levő más pénzintézetek ajánlatát is. A bankszámlaköltségekkel nem igazán szokott foglakozni senki, mert azokat nem külön kell befizetni, mint a számlákat, hanem „észrevétlenül” levonja őket az adott bank. Most megnézheti, hogy valóban megéri-e az adott csomag, vagy érdemes egy olcsóbb számlacsomagra váltani. Ha esetleg egy új bankszámla nyitása mellett dönt, legyen körültekintő. A vállalati bankszámláknál hajlamosabbak az emberek jobban utánanézni a lehetőségeknek és megpróbálni csökkenteni a költségeket, a privát bankszámlák kevés figyelmet kapnak.

Ha esetleg talál egy kedvezőbb bankszámla csomagot, semmi akadálya annak, hogy váltson, és ott adja meg adatait 2019 júniusáig. Előfordulhat, hogy a régóta használt bankszámlája kondíciói már rég nem számítanak jónak, és egy kedvezőbbet talál.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...