A végig fix kamatozású lakáshitelek hódítanak a hitelpiacon!

  2022. 14.

A jegybank megvizsgálta, hogy milyen lakáshitelt választottak az elmúlt időszakban a magyarok. A végig fix kamatozású lakáshitelek hódítanak a hitelpiacon. Idén a hitelfelvevők 58,7%-a a végig fix kamatozású lakáshitelek mellé tette le a voksát. A második legnépszerűbb, a 10 éven át változatlan kamatozású jelzáloghitel volt. Az elmúlt évek legnépszerűbb kölcsönét az egy évtizeden át változatlan kamatozású jelzáloghitelt felváltotta a végig fix kamatozású konstrukció.

 

2021 második negyedévében a teljes kihelyezésnek a 19,5%-a volt végig fix kamatozású kölcsön. Ezzel szemben 2022-ben a folyósított lakáshitel-állomány 58,7%-át tette ki a teljesen kiszámítható kamatozású konstrukció.

Ezzel szemben a változatlan kamatozású lakáshitel aránya egy év alatt 50,50%-ról 27,10%-ra csökkent. Az 5 éves kamatperiódusú lakáscélú jelzáloghitelek aránya hasonló mértékben, 29,50%-ról 14,10%-ra mérséklődött. Az évente, vagy annál gyakrabban változó kamatozású hitelek aránya érdemben nem változott, de ezeket eddig is csak nagyon kis számban választották a hitelfelvevők.

 

Nem szabad megfeledkezni a támogatott hitelekről, azon belül is a Zöld lakáshitelről sem. Ez a konstrukció hatást gyakorolt a hitelpiacra. Az új lakások vásárlására és építkezésre igényelt kölcsönök száma megemelkedett hazánkban (ezt a konstrukciót kizárólag erre a célra lehetett fordítani).

Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy az NHP ZOP nélkül is érdemben változott a magyarok kamatkockázathoz való hozzáállása. Az MNB vizsgálata alapján ugyanis a Zöld hitel nélkül is a végig fix kölcsönök voltak a legnépszerűbbek. Ezek részaránya a folyósított összeg 48%-át tették ki 2022 második negyedévében. Ezzel szemben az egy évtizeden át változatlan kamatozású hitelek aránya 38%, míg az 5 évig fix kamatozású kölcsönöké 20% volt az MNB kedvezményes hitelprogramja nélkül.

Az 5 éven át fix kamatozású hitel drágult meg leginkább. Napjainkban már magasabb kamat mellett lehet ilyen konstrukciót igényelni, mint 10 éves, vagy végig fix kamatozású kölcsönt.

A legtöbb ember az emelkedő kamatkörnyezet miatt választja a kiszámítható megoldást. A hitelköltségek érdemben emelkedhetnek és inkább hajlandók fizetni a biztonságért cserébe.

 


 

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...