A lakás-takarékpénztárak állampapírokat is értékesíthetnek!

  2019. május 15.

A lakáscélú megtakarítások körében nagyon népszerű a lakástakarék. A lakás-takarékpénztár (LTP) kizárólagosan lakáscélú betétek gyűjtésével és lakáscélú hitelek nyújtásával foglalkozik. 2018 végén az állami támogatást megszüntették. A lakás-takarékpénztár a megtakarítási idő lejártával kedvező hitellehetőséget biztosít. Minden magyar állampolgár igénybe veheti, családi állapottól és jövedelemtől függetlenül.

 


hirdetés

A lakás-takarékpénztárak állampapírokat is értékesíthetnek

Az LTP jellemzői:

  • A lakás-előtakarékossági szerződésekre nem kell kamatadót fizetni.
  • Az LTP a betétre fix, jogszabályban előírt 0,1%-3% éves betéti kamatot biztosít.
  • A hitelkamat 2,9%- illetve 6%(módozattól függően) ami állandó és fix.
  • A 2018. október 16. előtt kötött szerződésekre az éves megtakarítás után a magyar állam 30%-os állami támogatást fizetett, legfeljebb 10 évig, legfeljebb havi 20.000 forintos megtakarításig (maximum 72.000 forint támogatás/év/szerződés). A 2018. október 16. után kötött szerződésekre az állami támogatás megszűnt.
  • Az LTP szerződés lejárta után az összegyűlt betéten felül lakáscélú hitel igényelhető, melyet a hitelintézetek önerőként is beszámítanak.
  • Az állami támogatás alanyi jogon jár mindenkinek, ezért keresettel nem rendelkező, szerződéssel rendelkező is kaphatja.
  • A 2009. július 1. után kötött szerződések 30%-os állami támogatása csak lakáscélra használható fel.

 

Állampapírok értékesítése

Egy friss törvény szerint a lakás-takarékpénztárak állampapírokat is értékesíthetnek. A lakástakarékpénztárak - szigorúan csak az állampapírok vonatkozásában - befektetési szolgáltatásokat, kiegészítő befektetési szolgáltatásokat végezhetnek, illetve függő ügynökeik ezeket közvetíthetik. A Magyar Nemzeti Bank elnöke ennek kapcsán úgy rendelkezett, hogy a lakástakarékoknál állampapírt értékesítő személyekre, illetve ügynökökre nem vonatkoznak azok a szabályok, amelyek általános pénzügyi ismereteket követelnek meg tőlük.

A lakástakarékok által végezhető kiegészítő szolgáltatások:

  • A pénzügyi eszköz letéti őrzése és nyilvántartása, valamint az ehhez kapcsolódó ügyfélszámla vezetése.
  • A letétkezelés, valamint az ehhez kapcsolódó értékpapírszámla vezetése, nyomdai úton előállított értékpapír esetében ennek nyilvántartása és az ügyfélszámla vezetése.

A lakástakarékok függő ügynökei (akik csak az adott pénztárral vannak kapcsolatban) szintén ezeket a szolgáltatásokat közvetíthetik.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...