A hitelfelvétel nehézségei

  2020. november 20.

 

Mielőtt kölcsönt vesz fel, gondolja át, hogy biztosan szükséges-e a hitelfelvétel. Ha a hitel mellett dönt, nem árt, ha mérlegel jó pár dolgot. Cikkünkben összegyűjtöttük a hitelfelvétel nehézségeit, hogy ha esetleg hitelszakértő nélkül, egyedül vág bele a hitelfelvételbe segítségére legyen.

 

Nagyon fontos, hogy jövedelméből biztonsággal fizetni tudja a kölcsönt. Egy hitellel több évre elkötelezi magát. Ez idő alatt sok minden történhet, és ha épphogy csak belefér a havi kiadásokba hitele törlesztése, akkor nem biztos, hogy jó ötlet. Érdemes azzal is számolnia, hogy fizetése csökkenhet, vagy akár munkáját is elveszítheti. A veszélyekkel inkább nézzen szembe, minthogy féljen tőlük. Kössön lakásbiztosítást arra, ha komoly kár keletkezne a fedezeti ingatlanban. Kössön biztosítást arra, hogy elveszti a munkaképességét, egészségét, esetleg az életét.


hirdetés

 

Akármennyi időt is szán hitelfelvétel előtt az információgyűjtésre, legyen tudatában annak, hogy ami nyilvános, nem a teljes képet mutatja, hanem annak csak egy részét. Bankonként eltérő, hogy ki mennyire enged betekintést a szabályaiba, de abban biztos lehet, hogy a banki hitelezési szabályzatok érzékenyebb részei mindig rejtve maradnak a nyilvánosság elől, pedig sokszor pont ezekben van a lényeg.

 

Mindig az összkép és az Önnek fontos szempontok alapján döntsön egy hitelről. Az induló törlesztő részlet, a kezdeti költségek, a THM, a kamat, a finanszírozási hányad vagy az adható hitelösszeg mind-mind nagyon fontos, de egyik sem mond semmit például a kamatkockázatról. Legyen alapos a kockázatok feltérképezésénél is. A legtöbb terméknél nincsen felső határa a kamat mértékének, tehát szélsőséges esetben még egy forinthitel is rendkívüli mértékben megdrágulhat.

 

Gondozza a hitelét. Ami jó volt induláskor, nem biztos, hogy az marad évekig. Érdemes időnként szétnézni a piacon, mert elképzelhető, hogy akad olyan banki termék, amellyel ha lecseréli jelenlegi hitelét, kedvezőbb konstrukcióhoz juthat, amellyel sok pénzt megspórolhat. Kérheti szakember segítségét is, ha egyedül nem boldogul. 


A hitelfelvétel nehézségei:

  • Kellő hozzáértés nélkül több hitelintézet ajánlatát értelmezni, átlátni, vagy fizikailag őket végigjárni, főleg, ha az ember határidőkhöz kötött, lehetetlen feladatnak tűnik.
  • Sok esetben a bankoknak nem érdekük a 100%-ban egyértelmű és teljes tájékoztatás.
  • Egy banki ügyintézőnek szinte lehetetlen mindenre kiterjedő tájékoztatást adni, helyenként emiatt túl sok, máshol túl kevés az információ.
  • A hitel sok lényeges eleme nem publikus.
  • A bankok döntéseiket nem kötelesek indokolni.
  • Az akciók jönnek-mennek, szinte képtelenség napi szinten képben lenni mindenről.
  • A jogszabályi változások sokaságát is nehéz követni.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...