A hitelbiztosítéki érték kiszámítása

  2021. május 06.

A bankok lakossági hitelek esetében belterületi ingatlanokat fogadnak el a jelzáloghitel fedezeteként, ritka kivétellel külterületi ingatlant is. A fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi értékének minimum 3 millió forintnak kell lennie. Az is fontos, hogy a fedezetként felajánlott ingatlan értéke nagyobb legyen, mint a felvenni kívánt hitel összege. Ha a fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi értéke kevésnek bizonyul, pótfedezet bevonása szükséges.

 

A hitelbiztosítéki értéket (HB értéket), az ingatlan forgalmi értékéből a bank által előírt szabályok alapján számolja ki az értékbecslő. A banki értékbecslő által megállapított HB érték az, amire a bank az ingatlan értékeként tekint. Ez alapján adja a hiteltermékben szereplő % hitelt, figyelembe véve az állam által hozott törvényt, miszerint nem lehet több hitelt adni, mint az ingatlan forgalmi értékének 80%-a.

Nagy mértékben befolyásolja a hitelbiztosítéki értéket az ingatlan típusa (tégla, könnyűszerkezet, stb.), a műszaki állapota, besorolása, földrajzi elhelyezkedése illetve a közeli infrastruktúra. Tehát számít, hogy Budapesten, megyei jogú városban, vagy faluban található az ingatlan, illetve, hogy milyen távolságban van esetleg a vonatállomás, buszmegálló, iskolák, posta, stb. Ezen tényezők által határozzák meg az ingatlan értékesíthetőségét.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...