Változások az építési szabályokban!

  2019. november 18.

Sokan nem vásárolják, hanem inkább megépítik otthonukat. Ennek az is oka lehet, hogy most könnyebben tud építkezésbe kezdeni, mint korábban. Változások az építési szabályokban! Legalábbis egyszerűsödött az engedélyezési eljárás és a szükséges dokumentációk. Ennek feltétele, hogy egyszerű bejelentéssel induljon az építkezés és saját magának, lakhatási célra építsen házat.

 

A házépítések jelentős része magánszemélyek esetében egyszerű bejelentéssel eddig is megkezdődhetett. Vagyis nem kellett építési engedélyt kapni a hatóságtól, egy egyszerű eljárással bejelenthető volt az építési szándék. A lakóház elkészültét követően nem kellett a használatbavételi engedélyeztetés procedúráján végig menni. Októbertől ez a folyamat még egyszerűbb lett. Ha saját lakhatása biztosítására épít házat magánszemélyként, elég egy teljes bizonyító erejű okiratban nyilatkozni.

 

Változások az építési szabályokban!

Október 24-től nem kötelező elektronikus építési naplót vezetni, azaz nem kell ott folyamatosan feltölteni, nyilvántartani az elvégzett munkálatokat. Amennyiben az építtető természetes személy és az egyszerű bejelentéssel saját lakhatását szeretné biztosítani.

A 2019. október 24-étől hatályos módosítás csak a magánszemélyekre vonatkozik, másoknak például, ha az építtető gazdasági társaság vagy más számára történik az építés, továbbra is kötelező naplót vezetni.

Az építtető érdekeit szolgálja, hogy elektronikus építési naplót vezessen, hiszen az építési napló alkalmas arra, hogy hatósági vagy bírósági eljárásban a benne foglaltak bizonyítsák az építési folyamat során történteket. Ha úgy dönt, hogy elektronikus naplót vezet, akkor viszont már az erre vonatkozó szabályokat végig be kell tartani.

Tekintettel arra, hogy az építési napló vezetése nem minden esetben kötelező, október 24-től minden egyszerű bejelentés az ÉTDR-ren (építésügyi hatósági engedélyezési eljárást támogató elektronikus dokumentációs rendszeren) keresztül történik. Ez minden egyszerű bejelentésre vonatkozik, tehát október 24-étől az elektronikus építési napló készenlétbe helyezése már nem minősül egyszerű bejelentésnek.

Nem kötelező a tervezői művezetés, valamint a tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás sem, ezáltal ezek hiánya nem fogja megakasztani az építkezést.

Az érdeklődők mostantól egy helyen megtalálhatják az egyszerű bejelentéshez minimálisan szükséges dokumentumok felsorolását a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13) Korányrendeletben.


hirdetés

Mivel az új szabályok az új bejelentésekre vonatkoznak, ezért aki az elektronikus építési naplóba már megtette a bejelentést, arra még az október 24-e előtti szabályok vonatkoznak. Ez azt jelenti, hogy az ő esetükben továbbra is az elektronikus építési naplóban zajlik minden, azt kötelező vezetni, továbbra is kötelező a tervezői művezetés, a felelősségbiztosítás, és az eredeti dokumentációtól való eltérést ugyanúgy be kell jelenteni, mint korábban.

 

Sokaknak lakáshitelt is fel kell venniük az építkezéshez, azonban nem biztos, hogy az új szabályozás megkönnyíti a hiteligénylők dolgát. Az új szabályok növelhetik a hitelező bank kockázatát, ugyanis az elektronikus naplóban lehet nyomon követni az egyes munkálatokat, a tervezői művezetőnek legalább 6 alkalommal a helyszínen kell megtekintenie a munkálatokat, amiről bejegyzést kell készítenie az elektronikus naplóban. Az is probléma lehet a hitelt nyújtó intézménynek, ha a tervektől eltérő ingatlan készül el, hiszen a hitelt az eredeti dokumentumok alapján felépülő házra adná.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...