Több dologra is oda kell figyelni egy személyi kölcsön felvételekor!

  2023. 15.

A személyi kölcsön nagyon népszerű. Könnyű hozzájutni, éppen ezért érdemes több dologra is odafigyelni a személyi kölcsön igényléskor, hogy a kölcsönfelvétel ne okozzon bosszúságot a későbbiekben. Szakértők szerint a lakosság egyre tudatosabban vesz fel hitelt. A több évre fix törlesztésű konstrukcióké a főszerep. Ezek előnye, hogy kiszámítható kiadást biztosítanak az adott háztartás számára.


Több dologra is oda kell figyelni a személyi kölcsön felvételekor!

  • Hitelösszeg: A kölcsönigénylés előtt tájékozódjon arról, hogy pontosan mekkora összeg segítene problémáján. Nem érdemes nagyobb összeget felvenni a szükségesnél. Az is elő szokott fordulni, hogy a hitelfelvevők nem számolnak a járulékos költségekkel, ezáltal alulbecsülik a hitelösszeget.
  • Törlesztőrészlet: A személyi kölcsön felvétele előtt mérlegelje a havi bevételeit és kiadásait, és ezektől függően kell meghatározni a felvenni kívánt kölcsön és a havi törlesztés összegét. A túlzott eladósodás megakadályozása érdekében született meg a JTM szabály. Fedezetlen személyi kölcsön esetében, amennyiben a hitelfelvevők igazolt havi nettó jövedelme 500.000 Ft alatt van, akkor az esetlegesen már meglévő és az új hitel együttes törlesztőrészlete nem lehet több az igazolt jövedelem 50%-ánál, 500.000 Ft-ot meghaladó jövedelem esetén pedig a 60%-ánál. A jövedelmek és az adósságterhek több adóstárs esetében összevontan kezelendők.
  • Banki ajánlatok: Sokan már az első banki ajánlatra vagy a saját bankjuk által kínált konstrukcióra igent mondanak, pedig a legtöbb esetben vannak kedvezőbb ajánlatok.
  • Kulcsfontosságú feltételek: Az olcsó személyi kölcsön ajánlatokat a bankok különböző feltételekhez köthetik. Sokan nem nézik meg, hogy milyen esetben érhető el a legkedvezőbb kamat. A leggyakrabban a legalacsonyabb kamatot például nagyobb összegű rendszeres jövedelem bankhoz érkeztetése esetén adják csak meg. Amennyiben a személyi kölcsön felvétele után nem teljesül a jövedelem-jóváírásra vonatkozó feltétel, elveszhet a kedvezményes törlesztőrészlet. Hogy elkerülje az ilyen hibákat, körültekintően, minden apró pici részletet el kell olvasni a hitel feltételeiről.

 

Mindenképpen mérlegelje, hogy mire vesz fel személyi kölcsönt. Csak meghatározott cél elérése érdekében érdemes eladósodni. Értékálló dolgokra (lakásfelújítás, autó, munkához szükséges eszközök, stb.) ajánlatos személyi kölcsön felvenni, mert ezek értékteremtő beruházások, évek múltán is hasznosak, esetleg meg is térülnek. Viszont élvezeti cikkekre (utazás, esküvő, karácsonyi ajándék, televízió, stb.) nem éri meg személyi kölcsönt felvenni, mert elveszítik élvezeti értéküket, viszont a törlesztőrészletet évek múltán is fizetni kell.


 

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...