Fontos tudnivalók a bankbetétekről!

  2017. január 20.

A legtöbben bankbetétben tartják a pénzüket. Ezek egyszerűségük miatt igen vonzóak. A bankbetét, bankba tett pénz, amely gyakorlatilag a banknak nyújtott hitel. Átmenetileg a banknál hagyjuk megtakarításunkat és ezért cserébe kamatot kapunk a banktól. Ennek mértéke attól függ, hogy mennyi időre hagyjuk a banknál a pénzt, illetve milyen feltételeket teljesítünk a magasabb kamatért. Most elolvashat minden fontos tudnivalót a bankbetétekről!

Ha a pénzt lekötjük, akkor a bank biztosabb lehet abban, hogy a lekötés időszakára a megtakarításunkat nála hagyjuk (lekötött betét). Ezért cserébe magasabb kamatot kaphatunk. Ha a pénzt bármikor hozzáférhetően, folyószámlánkon tartjuk, akkor a legtöbb bank jóval alacsonyabb kamatot ad, mintha fix időre lekötjük azt (látra szóló betét).

 

Ha nem szánunk rá elég időt, hogy megkeressük a számunkra legmegfelelőbb bankot és betétet, sok pénzt bukhatunk. Ha nem követjük gondosan pénzünket, és nem kötjük le minden lejáratkor újra, a bankok gyakorlatilag láthatatlan kamatot adnak. Vannak azonban kivételek is, ezért nem árt azt is számba venni, melyik bank, mennyi kamatot ad a pénzre. Célszerű áttekinteni az ajánlatokat, mert változás bármikor lehet. Tartsuk számon például az éppen lejáró lekötött betéteink sorsát, mert mindig találkozhatunk újabb akciókkal. Ha esetlegesen elfeledkezünk egy nagyobb összegű betétünkről sok pénztől eshetünk el.

 

Sokan külföldre viszik pénzüket, hogy egy kinti banknál kössék le azt, gondolván, hogy ott sokkal nagyobb biztonságban lesz megtakarításuk. Erre semmi szükség, a hazai bankok között is lehet olyat találni, amelyekre ugyanaz a betétbiztosítás vonatkozik, mint a legnagyobb külföldi bankokra.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...