Spóroljon milliókat gyermekének, Babakötvénnyel!

  2018. március 19.

Szülőként mindenki a legjobbat szeretné gyermekének. Sok szülőnek nehéz anyagi biztonságot nyújtani gyermekei számára, főleg, ha felnő, és az életkezdését szeretné támogatni. Nem árt erre idejében gondolni, és minél előbb elkezdeni a gyermek számára gyűjtögetni a pénzt. Spóroljon milliókat gyermekének, Babakötvénnyel! Minél előbb elkezd gyermekei számára megtakarítani, annál nagyobb összegre tehet szert. Alaposan gondolja végig, mire lenne gyermekének leginkább szüksége mire felnő, miben szeretné támogatni. Általánosságban elmondható, hogy a szülők tanulmányaikban, esetleg külföldi tanulmányaikban, az ezekhez tartozó egyéb költségekben, illetve otthonteremtésben, valamint a családalapításban támogatják gyermeküket. Érdemes szem előtt tartani, hogy miben szeretné gyermekét segíteni, és annak megfelelően megtakarítási formát választani.

 

Ha még gyermeke egészen kis korában gondol a megtakarításra, vagyis arra, hogy gyermekének az életkezdéshez jól jönne némi anyagi segítség, erre kiválóan alkalmas a Babakötvény. Rendszeres befizetéssel a gyermek 18 éves korára akár több milliós megtakarításra is szert tehet. A Babakötvény az egyik legtöbbet keresett gyermek megtakarítás Magyarországon. Valójában, ha a Babakötvényt emlegetjük, két csoportba sorolható dologról van szó:

 • Életkezdési támogatás és Start-számla
 • Start-értékpapírszámla és Babakötvény

 

Spóroljon milliókat gyermekének, Babakötvénnyel!

Mit kell tudni a Start-számláról?

Minden 2005. december 31-e után született gyermek rendelkezik Start számlával a Magyar Államkincstárnál, amin életkezdési támogatásként 42 500 forintot helyeznek el. Itt egy egyszeri fix támogatási összegről van szó, melyet minden magyar állampolgárságú és magyar lakcímmel rendelkező újszülött automatikusan megkap, azonban ennek összegét a gyermek kizárólag a 18. életévének betöltését követően veheti fel. Ennek célja, a felnőttkori életkezdés segítése.

 

Mit kell tudni a Babakötvényről?

Ha szeretné gyermekének a Start-számlára érkezett 42 500 forintot tovább növelni, akkor a kiegészítéseként indítható Kincstári Start-értékpapírszámlán ezt megteheti. Ez egy önálló befizetésen alapuló, gyakorlatilag teljesen különálló gyermek megtakarítási számla, amire bármelyik közeli hozzátartozó fizethet be pénzt, ami a Babakötvénybe kerül befektetésre. Vagyis, a Babakötvény egészen pontosan az az értékpapír, amit az erre a Kincstárnál megnyitott Start-értékpapírszámlára történő befizetéseivel vásárol. Minden befizetés automatikusan ebbe a Babakötvénybe kerül befektetésre, más értékpapírt egyáltalán nem választhat.

A Babakötvény az infláció feletti 3%-kal kamatozik tovább, valamint a befizetések 10%-át pluszban jóváírják a számlán, vagyis ennyi az állami támogatás. Ez maximum 6 ezer forint lehet, vagyis éves 60 ezer (havi 5 ezer) forintos befizetéssel beleütközik a felső korlátba. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ennél több pénzt nem lehet befizetni a gyermek számlájára. Lehet, bármennyi pénzt befizethet rá, csak akkor sem kap több támogatást 6 ezer forintnál.

 


hirdetés

Hogyan lehet megnyitni a Babakötvényt?

Babakötvényhez nem lehet mindenhol hozzájutni, csak és kizárólag a Magyar Államkincstár fiókhálózatában kapható. A gyermek közeli hozzátartozója tudja megnyitni. Szükséges hozzá:

 • személyigazolvány
 • lakcímkártya
 • adókártya
 • 2005. december 31-e után született gyermekek esetében lakcímkártya

 

Milyen költségei vannak a Babakötvénynek?

A Babakötvénynek (Start-értékpapírszámla) nincs semmiféle költsége. Sem az elindítása, sem az üzemeltetése nem jár költséggel. Nincs számlanyitási, számlavezetési, vagy bármilyen egyéb díja. Felmerülhet a kérdés, hogy lehet ez? A válasz egyszerű. A Babakötvénnyel ugyanis kizárólag magyar állampapírt lehet vásárolni. Az állam célja ezzel a megtakarítással, a lakosság segítésén túl az, hogy minél több állampapírt adjanak el, és ezáltal minél több tőkét szerezhessen az állam.

 

Ki fizetheti a Babakötvény számláját?

A számlát bárki fizetheti, szülők, nagyszülők, nagybácsi, nagynéni, keresztszülők, stb. Ha szeretné anyagilag támogatni a szeretett rokon gyermeket a Babakötvény egy jó megoldás lehet. Nagyon hasznos, mert teljesen automatikusan befektetésre kerül minden ide utalt összeg, illetve minden kamatfizetés. A befizetéssel kapcsolatban viszont fontos tudnia, hogy céges számláról nem fogadnak el jóváírást.

 

Hogyan juthat a gyermek a megtakarított összeghez?

A Babakötvényben levő összeggel, csak a gyermek rendelkezik, a szülő, vagy egyéb befizető nem férhet hozzá.

Ha a gyermek betölti a 18. életévét, és igazolja magyar állampolgárságát, egy összegben hozzájuthat a megtakarításhoz.

Ha a gyermek betölti a 18. életévét, de nincs szüksége azonnal a megtakarításra továbbra is tarthatja pénzét a Kincstárnál, némi változtatással. Ezek a következők:

 • eladhatóvá válik a papír
 • a számlára már nem lehet tovább befizetni
 • az ezután keletkező nyereség már adózik

 

Mire használhatja fel a gyermek a Babakötvényben megtakarított pénzt?

A Babakötvény egyetlen hátránya, ami egyben előnye is, hogy felhasználása korlátozott, vagyis a 18. életévét betöltött gyermek nem költheti el bármire. Amellett, hogy felhasználása korlátokhoz van kötve, azért elég sokrétű, melyeket elég egy nyilatkozatban rögzíteni. Viszont nem árt, ha tudja, hogy az adóhivatal a jogos felhasználást bármikor ellenőrizheti. Felhasználási céljai a következők:

 • tanulmányok
 • lakhatás
 • pályakezdés
 • gyermekvállalás feltételeinek megteremtése
 • jogszabályban meghatározott más cél

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...