Nagycsaládosok autóvásárlási támogatása

  2019. június 24.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) és a Babaváró hitel mellett bevezetésre kerül egy újabb támogatás 2019. július 1-jétől, ami nem más, mint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása. 2,5 millió Ft-os összeghatárig támogatást kaphatnak azok a nagycsaládosok, akik legalább hétszemélyes családi autót vásárolnak. A Nagycsaládosok autóvásárlási támogatását kizárólag új M1 kategóriába sorolt, legalább 7 üléses autó zártvégű lízingszerződéssel történő megszerzésére lehet fordítani. A vételár maximum 50%-áig terjedhet a támogatás, azaz a maximális összeg felhasználásához legalább 5 millió forint értékű autót kell vásárolni.

 

Nagycsaládosok autóvásárlási támogatása

A támogatásra jogosultak

A háztartás akkor minősül nagycsaládnak, ha legalább 3 gyermek van. Nagycsaládosnak pedig az a személy minősül, aki három gyermeke után családi pótlékra jogosult. Gyermeknek számít a meglévők mellett a várandósság 12. hetét követően a magzat, valamint az igénylő háztartásában nevelt vagy gondozott tartósan beteg, súlyosan fogyatékos személy is. Csak meglévő gyermekekre, magzatokra jár a támogatást.

 

Személyi feltételek

  • Az igénylőnek vagy házastársának B kategóriás jogosítvánnyal kell rendelkeznie, és nem lehet eltiltva a vezetéstől.
  • A kérelmezőnek nem lehet NAV köztartozása.
  • Az igénylőnek büntetlen előéletűnek kell lennie.
  • Az autóvásárlási támogatás egyetlen alkalommal igényelhető.
  • A kérelmezőnek magyar lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel kell rendelkeznie.

 

A támogatás igénylésének menete

A kérelem benyújtására 2019. július 1. és 2022. december 31. között van lehetőség a kormányablaknál vagy a Magyar Államkincstárnál. A jogosultság megállapítását követően határozatot adnak ki, melynek véglegessé válásától számítva 6 hónap áll az igénylő rendelkezésére, hogy a kiválasztott autót megvásárolja, a lízingszerződést megkösse.

Fontos betartani a határidőket, ugyanis ha csak egy nappal is korábban kötik meg az adásvételi szerződést az autóra, akkor már nem lesznek jogosultak a támogatásra. Az adásvételi szerződést meg kell küldeni a kincstár felé, majd a megítélt összeget a beérkezést követő 15 napon belül elutalják közvetlenül a kereskedőnek.

A gépjárműre be kell jegyeztetni elidegenítési és terhelési tilalmat a vásárlást követő 3 évre. A kereskedőnek „Családbarát Magyarország” logót kell felhelyeznie az autóra. A három év alatt a kocsi nem értékesíthető, és az üzembentartói jog sem adható át másnak. Továbbá a jármű átalakítása, más kategóriában történő vizsgáztatása is tilos.

 

A támogatást vissza kell fizetni amennyiben:

  • Utólag kiderül, hogy a személyi feltételek megállapításakor valótlanságot állított az igénylő.
  • Az elidegenítési és terhelési tilalmat nem jegyeztette be.
  • A házas-, élettársi kapcsolat három éven belül megszűnik, és ezt követően nem minősülnek nagycsaládosnak.
  • Az örökbefogadott gyermekre vonatkozóan az örökbefogadási szerződést két éven belül felbontják.
  • Az autó eladásra kerül, vagy a lízingszerződést felmondják nemfizetés miatt három éven belül, akkor a támogatás időarányos, 3 évből még hátralévő részét vissza kell fizetni. Ha a visszafizetendő pénz egyösszegű rendezése túl nagy teher lenne, akkor a Kincstár 12 hónapos fizetési halasztást vagy 36 hónapos részletfizetést adhat.

 


hirdetés

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...