Mire kell figyelni külföldön, ha bankkártyával fizet?

  2023. 02.

 

Megérkezett a nyár, itt a nyaralás ideje. Sokan utaznak külföldre, előtte azonban érdemes átgondolni, hogy mennyi pénzre lesz majd szükség. Összegyűjtöttük, hogy mire kell figyelni külföldön, ha bankkártyával fizetne. Fontos lenne ezekre odafigyelni, hogy a pénzügyi problémák ne rontsák el a régóta várt pihenést.

 

Mire kell figyelni külföldön, ha bankkártyával fizetne?

Ellenőrizze a bankkártya lejárati dátumát

Minden bankkártyának van érvényességi ideje, ennek lejáratát a hónap sorszámával és az évszám utolsó két számjegyével jelölik. Mielőtt útnak indul, ellenőrizze a bankkártyája lejárati dátumát.

 

Érdemes a banknak jelezni, hogy külföldre utazik

Előfordulhat, hogy a pénzintézet kockázatelemzése esetleg gyanúsnak ítéli a tranzakcióinkat és elutasítja azokat. Egy szomszédos országba történő utazás általában még nem okoz problémát, viszont, ha például egy távol-keleti országban bukkan fel bankkártyája, az már gyanús lehet a banknak.

Az utazásról értesítheti a bankot telefonon és emailen, ez utóbbi csatornán a célországot, az utazás időtartamát, a kártya típusát, az érintett kártya számának az utolsó 4 számjegyét és telefonos elérhetőséget kell megadni. Beállíthatja a mobilbanki alkalmazásban is, hogy melyik régióban, országban legyen használható a kártyája.

 

Digitalizálhatja mobiljára a bankkártyáit

Lehetőség szerint vigyen magával több bankkártyát. Ha valamelyiket elveszítené, akkor is hozzáférhet a pénzéhez. Ha egy számlája és kártyája van, akkor célszerű azt a Google Wallet vagy az Apple Wallet alkalmazásba beregisztrálni, így a kártyás fizetéshez a legtöbb esetben elő sem kell vennie kártyáját.

 

Ellenőrizze a költési limiteket

Indulás előtt ellenőrizze, és ha szükséges módosítsa a bankkártyás limiteket. Ez azért fontos, mert nyaraláskor más költési szokásai lehetnek, mint általában. A limiteket módosíthatja személyesen a bankfiókban, telebankon keresztül, de akár net- és mobilbanki alkalmazásban is.

 

Ne veszítse szem elől fizetéskor bankkártyáját

Bankkártyáját ne adja ki a kezéből, de ha mégis arra kerül sor, legalább ne veszítse szem elől. Semmi esetre sem hagyja, hogy egy másik helységbe vigyék, vagy elforduljon az eladó a kártyával. Folyamatosan tartsa rajta a szemét.

 

Használjon mobilalkalmazást

Minden banknak van mobilalkalmazása, amelyek sokat segíthetnek a mindennapi pénzügyek intézésében. Ha a hazánkban is népszerű Revolut vagy Wise számlánk van, akkor a forinton kívül számos egyéb devizában tarthatja pénzét, ezekből a „zsebekből” pedig külföldön akár váltás nélkül is költhet, vehet fel pénzt.

Az alkalmazás abban nagy segítség lehet, hogy folyamatosan nyomon követheti költéseit, valamint láthatja, hogy mekkora összeggel gazdálkodhat még. Arra mindenképpen figyelni kell, hogy a mobilalkalmazás használatához szükség lesz mobilinternetre, az adatforgalom pedig külföldön nagyon drága lehet. Erre megoldás, hogy az adott országra érvényes adatforgalmi keretet vásárolja meg.

 

Legyen tartalék az esetleges letétekre

Autóbérlésnél vagy szállásfoglalásnál előfordulhat, hogy valamekkora összeget kaucióként zárolnak a számlán. Ehhez addig nem férhet hozzá, amíg a zárolást meg nem szünteti a szolgáltató. A pénz fedezetként szolgál arra az esetre, ha valamilyen kár keletkezne a járműben vagy az ingatlanban, így a zárolást a szolgáltatási díj kiegyenlítését követően fel fogják oldani.

 

Külföldi készpénzfelvétel

Külföldön is szüksége lehet készpénzre, viszont nem mindegy, hogy hol vesz fel valutát. A legdrágább, ha bankfiókban vesz fel készpénzt. Ennél sokkal kisebb a költsége, ha bankjegykiadó automatát használ. Érdemes a banki ATM-eket preferálni, mert az egyéb pénzügyi szolgálatók készülékei általában drágábbak.

A Magyarországon elérhető, havi 150 ezer Ft-os ingyenes készpénzfelvételi lehetőség külföldön nem érvényes, viszont a hazai bankunk külföldi leányvállalatainál általában kedvezőbb díjakra számíthat. A Revolutot és a Wise-t, számláihoz előfizetéstől függően valamekkora összeg díjmentesen vehető fel. Fontos, hogy az ATM-et működtető bank ettől függetlenül számolhat fel valamekkora díjat, erről azonban a tranzakció véglegesítése előtt minden esetben tájékoztat.

Készpénzfelvételkor az ATM is felajánlhatja a váltás lehetőségét, ami azt jelenti, hogy azonnal megtudhatjuk, a felvenni kívánt valuta mennyivel csökkenti majd a forintszámlán lévő egyenleget.

 

Bankkártyás vásárlás külföldön

A bankkártyával történő fizetés külföldön sem jár plusz költséggel. Arra viszont figyelni kell, hogy ha forintszámláról költ, akkor a bank devizaeladási árfolyammal számol majd, vagyis ez alapján derül ki, hogy az adott vásárlás mennyibe is került.

 

Fontos-e, hogy elektronikus vagy dombornyomott a kártyánk?

Régebben még alapvetően befolyásolta egy kártya használhatóságát, hogy elektronikus vagy dombornyomott. Napjainkban már mindkét típussal fizethet az üzletekben és a webshopokban, valamint vehet fel készpénzt bankjegykiadó automatából. Az elektronikus kártyák szinte minden esetben olcsóbbak, az ingyenes bankszámlák mellé is ilyet adnak a bankok. A dombornyomott kártyákhoz a pénzintézetek általában prémium szolgáltatásokat adnak, ám azt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy ezért megéri-e nagyobb költséget bevállalnia.

 

Vigyen magával készpénzt is

Bármikor akadhat olyan élethelyzet, amikor szüksége lehet készpénzre külföldön, ezért valamekkora összeget mindenképpen vigyen magával. Ezt megvásárolhatja idehaza, de külföldön is készpénzhez juthat, például banki ATM-ből.


 

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...