Mire kell figyelni hitelkiváltáskor?

  2021. szeptember 20.

Sokan élnek a hitelkiváltás lehetőségével. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mire kell figyelni hitelkiváltáskor. Hitelkiváltáskor az egyik banknál levő adósságot (ami lehet egy, vagy akár több kölcsön is), egy másik bank rendezi. Innentől megszűnik az adós hitelviszonya a régi hitelintézetnél, és az új hitelintézettel szemben lesznek kötelezettségei. Szabadfelhasználású kölcsönök esetében hitelkiváltáskor a kiváltandó hitel összegén felül is vehet fel pénzt, viszont a lakáscélú hitelek kiváltása esetén, lakáshitel konstrukcióban csak annyi pénzt kaphat, amekkora a fennálló tartozása. A felvehető hitel kondícióit az igazolt jövedelem, az ingatlan értéke, és a teljes fennálló hiteltartozás határozza meg. A hitelkiváltás feltételei sokban hasonlítanak a többi kölcsön felvételéhez, azért mégis van néhány sajátossága.

 

A hitelkiváltásnak van díja, költsége, ami nem más, mint az előtörlesztés és a szerződésmódosítás díja. A hitelkiváltás végtörlesztésnek minősül, ezért nagyon fontos, hogy milyen feltételek vonatkoznak a végtörlesztésre.

Sok hitelintézet csalogatja leendő ügyfeleit úgy magához, hogy akciós konstrukciót kínál. Ügyeljen arra, hogy ha a kölcsönt valamilyen akció keretén belül vette fel korábban, akkor azokat az induló költséget, amelyeket hitelfelvételkor elengedett a bank, azt hitelkiváltáskor vissza kell fizetnie utólag az adott pénzintézetnek.

Akkor sem érdemes belevágni a hitelkiváltásba, ha nemsokára előtörlesztéssel lezárná a törlesztési időszakot, vagy ha lejár a futamidő. Viszont ha mindezek nem állnak fenn, érdemes időt szánni a legjobb lehetőség megkeresésére az aktuális piaci ajánlatok között.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...