Milyen változások várhatóak a Diákhitelben?

  2020. április 20.

A jelenleg kialakult vírushelyzet mint, ahogy minden hitelre, a Diákhitelre is hatással van. De milyen változások várhatóak a Diákhitelben? 2020. május 1-től december 31-ig elérhető lesz a kamatmentes, szabad felhasználású Diákhitel Plusz. Augusztus 15-től több mint duplájára emeli a Kormány a Diákhitel1 havonta igényelhető összegét.

 

A Diákhitel Plusz a felsőoktatási hallgatók számára maximum félmillió forint, míg az innovációs- és technológiai miniszter által meghatározott felnőttképzésekben résztvevő tanulók esetén maximum 1 200 000 forint. Az új konstrukció bevezetésével viszont a Nyelvtanulási Diákhitel megszűnik. Az eddig felvett 1,99%-os kamatozású Nyelvtanulási Diákhitelek május 1-től szintén kamatmentessé válnak.

A jogszabálymódosítás értelmében a felsőoktatásban tanuló hallgatók május 1-től az első szemeszterre visszamenőleg is igényelhetik a szabad felhasználású Diákhitel 1-et akár 350 000 forint értékben, továbbá meghosszabbítja június 15-re és december 31-re a Diákhitel1 igénylési és keretemelési határidejét.

A kormány döntése alapján a szabadfelhasználású Diákhitel1 eddigi havi maximum 70 000 forintos kerete 150 000 forintra emelkedik 2020. augusztus 15-től. Ez alapján a következő felsőoktatási tanévtől a hallgatók évi akár 1 500 000 forint rendkívül kedvező kamatozású szabadfelhasználású diákhitelt igényelhetnek.

 

Az új szabad felhasználású, kamatmentes Diákhitel Plusz 1 év türelmi idő után 5 év alatt törleszthető, költség és díjmentes hitellehetőség. Az új Diákhitel Plusz összeghatára a felsőoktatási hallgatók számára 500 000 forint, míg a meghatározott felnőttképzésben résztvevők számára maximum 1 200 000 forint. A Diákhitel Pluszt aktív jogviszonyú felsőoktatási hallgatók, illetve a felnőttképzés esetén 18. életévüket betöltött, de 55 évnél nem idősebb tanulók vehetik igénybe az innovációs és technológiai miniszter által meghatározott területen. A Diákhitel Pluszt igénylők is jogosultak a 2018-tól bevezetett családtámogatásra, amely szerint a második gyermek megszületésekor az édesanya diákhitelének a felét, míg a harmadik gyermek megszületésekor a teljes diákhitel-tartozás elengedik.

 


hirdetés

A kormány módosítások eredményeként a Diákhitel1 és Diákhitel2 termékek igénylésének, valamint a korábban igényelt hitelösszeg utólagos módosításának határideje a 2019/2020-as tanév II. félévében június 15-ig meghosszabbításra kerül. További plusz forráshoz juthatnak a hallgatók azzal, hogy a Diákhitel1 termék esetében június 15-ig lehetőségük lesz a 2019/2020-as tanév I. tanulmányi félévére igénybe nem vett szabad felhasználású hitelt visszamenőlegesen is igényelni akár 350 000 forint értékben.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...